Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ООАС зупинив експлуатацію будівель Одеської державної академії будівництва та архітектури

28 травня 2020, 17:10

Одеський окружний адміністративний суд  завершив розгляд справи № 420/1801/20 за позовом  Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області до Одеської державної академії будівництва та архітектури.

Під час розгляду справи суд встановив, що за результатами проведеної позапланової перевірки працівниками головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Одеській області в приміщеннях та будівлях Одеської державної академії будівництва та архітектури встановлено ряд порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, які відображені в Акті від 21.12.2019  № 538.

Стосовно порушень, зазначених в Акті у пунктах 2, 4, 9, 11, 14-19, 21, 24, 25, 29-31, 33-35, 36-39, 41, 44, 45, 47, 48 відповідачем не наведено обґрунтування щодо їх спростування та не надано доказів їх усунення. На спростування порушення двох пунктів (1 та 3) - не обладнання автоматичною пожежною сигналізацією, з виводом сигналів від приймально-контрольних приладів на пульт централізованого спостереження та не обладнання будівлі учбових корпусів та гуртожитків системою оповіщення про пожежу та управління евакуацією людей відповідач надав до суду договір. За умовами договору здійснюється проведення цілодобового спостерігання за системами протипожежного захисту.

Але суд зазначає, що посилання відповідача на вищевказаний договір не є належним доказом усунення недоліків, оскільки доказів обладнання будівель учбових корпусів та гуртожитків відповідача автоматичною пожежною сигналізацією з виводом сигналів від приймально-контрольних приладів на пульт централізованого спостереження та системою оповіщення про пожежу та управління евакуацією людей відповідачем до суду не надано.

Крім того ООАС наголошує, що належним доказом усунення порушень, зазначених в акті перевірки у пунктах 5-8, 10, 12, 13, 20, 22, 26-28, 36, 40, 46, 49, 52 можуть бути результати повторної перевірки органом ДСНС, а не лише надані до суду акти та договори. Тобто відповідач здійснивши усунення порушень повинен був звернутись до позивача із заявою про проведення відповідної перевірки.

Не усунення виявлених перевіркою порушень прямою дією впливає на ризик виникнення надзвичайної ситуації, аварії чи пожежі. Суд дійшов висновку, що подальша експлуатація будівель Одеської державної академії будівництва та архітектури з виявленими порушеннями створює реальну та невідворотну загрозу життю та здоров'ю людей.

Отже, Одеський окружний адміністративний суд позов Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області до Одеської державної академії будівництва та архітектури задовольнив частково.

Суд застосував заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю) у вигляді зупинення експлуатації будівель Одеської державної академії будівництва та архітектури, за адресами: Одеська область, місто Одеса, вулиця Дідріхсона, 4, вулиця Старопортофранківська, 28, вулиця Дехтярна, 22, вулиця Банківська, 57, вулиця Дача Ковалевського, 138 за винятком проведення робіт з усунення недоліків вказаних в акті перевірки від 21.12.2019 № 538 до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки.

В частині вимог позивача: відключення за допомогою фахівців енергопостачальних організацій будівель Одеської державної академії будівництва та архітектури від джерел електропостачання (або інших електромереж, електроприладів, пристроїв, обладнання, установок) - суд відмовив, оскільки позивачем не зазначено, які саме енергопостачальні організації повинні бути залучені до виконання таких робіт.

З повним текстом рішення ознайомитись можна за посиланням : Єдиний державний реєстр судових рішень.

 

За повідомленням прес-служби суду