Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Донецький апеляційний суд звертає увагу ЗМІ на неприпустимість маніпулювання громадською думкою

27 травня 2020, 10:27

На сайті «Вільного радіо» 25 травня 2020 року було опубліковано статтю «Бахмутська міськрада хоче дати 10 службових квартир суддям та працівникам апеляційного суду», а 26 травня 2020 року на порталі «Донецкие новости» з’явилась стаття під назвою «Уже имеют квартиры и десятки тысяч долларов: Почему судьям купили жилье в Бахмуте», які також були опубліковані і в соціальній мережі Фейсбук.

26 травня 2020 року після листа Донецького апеляційного суду «Вільне радіо» виправило публікацію, зазначивши, що службове житло було придбано за державний рахунок. Однак, з огляду на публікації інших ЗМІ, які маніпулюючи яскравими заголовками, вводять суспільство в оману, Донецький апеляційний суд з метою надання громадянам виключно достовірної інформації, повідомляє таке.

Ураховуючи характер використаних у вказаних публікаціях мовних засобів, категоричність і однозначність відповідних словосполучень, інформація, яка була поширена, є такою, що підриває авторитет судової влади, має на меті формування у громадян негативної думки про діяльність Донецького апеляційного суду та про судову систему загалом.

Порядок надання службового житла суддям, працівникам апаратів судів, працівникам Державної судової адміністрації України та територіальних управлінь Державної судової адміністрації України  і користування ним визначається Положенням про порядок надання службового житла й користування ним суддями, працівниками апаратів судів, працівниками Державної судової адміністрації України та територіальних управлінь Державної судової адміністрації України, затвердженим наказом Державної судової адміністрації України № 1122 від 22.12.2017 (далі – Положення).

Пунктом 1 Розділу II «Надання службових жилих приміщень» Положення передбачено, що після призначення на посаду суддя, працівник апарату, працівник адміністрації, який потребує поліпшення житлових умов, забезпечується службовим житлом за місцем знаходження суду, територіального управління ДСА України відповідно.

Згідно з вимогами п.п. 9, 10 цього розділу, при наданні службових жилих приміщень не допускається заселення однієї кімнати особами різної статі, старшими за 9 років, крім подружжя, також особами, які хворіють на тяжкі форми деяких хронічних захворювань, за наявності медичного висновку, у зв'язку з чим вони не можуть проживати в одній кімнаті з членами своєї сім'ї. Не допускається заселення службового жилого приміщення, призначеного для однієї сім'ї, двома та більше сім'ями.

Службове жиле приміщення надається в межах встановленої жилої площі на одну особу, але не менше від рівня середньої забезпеченості жилою площею в даному населеному пункті, визначеного в установленому порядку. Службове жиле приміщення може бути надано з перевищенням указаного вище максимального розміру, якщо воно становить одну кімнату (однокімнатну квартиру) або у випадках, вказаних у першому реченні пункту 9 розділу II цього Положення.

Наприкінці 2019 року Державною судовою адміністрацією України були виділені бюджетні кошти на придбання службового житла суддям та працівникам апарату суду, що переїхали до іншого міста у зв’язку з його переміщенням.

Донецьким апеляційним судом за рахунок коштів державного бюджету було придбано 10 службових квартир у м. Бахмут для суддів та працівників апарату суду.

У публікації акцентується увага на тому, що саме Виконком Бахмутської міської ради надасть 10 працівникам Донецького апеляційного суду службові квартири, а також те, що деякі з цих працівників вже мають чимало квартир на окупованій території.

З цього приводу повідомляємо, що не Бахмутська міська рада надає квартири працівникам суду, а держава виділяє кошти на придбання працівникам службового житла. При цьому зазначаємо, що Виконком Бахмутської міської ради лише видає спеціальний ордер, який є підставою для вселення в надане службове жиле приміщення.  

Також нагадаємо, що працівники суду, майно яких залишилось на окупованих територіях, не можуть більш ніж 6 років реалізувати своє право на користування вказаним майном, до того ж не за своїм бажанням. Водночас, та обставина, що державою були виділені кошти для придбання службового житла для працівників суду, які є переселенцями, - це приклад піклування держави про своїх службовців та нічого осудного в цьому немає. До того ж, судді, у разі потреби, мають право на забезпечення службовим житлом за місцем знаходження суду органами місцевого самоврядування, відповідно до статті 138 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Журналіст «Вільного радіо» 25.05.2020 звертався до прес-служби Донецького апеляційного суду за інформацією стосовно надання службового житла працівникам суду, які є переселенцями. У відповідь на запит йому була надана інформація з роз'ясненням норм вказаного вище Положення.

Однак, «Вільне радіо» вирішили подати громадськості цю інформацію з точки зору наявності у працівників суду майна на непідконтрольній території та не звернули увагу на абсолютну відсутність можливості цих працівників користуватися їх же майном на цих територіях. Крім того, поза увагою ЗМІ залишився той факт, що право власності на службові квартири належить Донецькому апеляційному суду, а працівникам суду надається право користування на підставі ордера і договору найму службового жилого приміщення. Портал «Донецкие новости», у свою чергу, поширив цю інформацію під гучним провокаційним заголовком.

Разом з тим, звертаємо увагу, що право користування службовим житлом надається працівникам, які є переселенцями і потребують поліпшення житлових умов, незалежно від посади, яку вони обіймають у суді.

Відповідно до Кодексу етики українського журналіста повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста. Факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного. Журналіст зобов’язаний зробити все можливе для виправлення будь-якої поширеної інформації, якщо виявилося, що вона не відповідає дійсності.

Донецький апеляційний суд звертає увагу представників засобів масової інформації на неприпустимість маніпулювання яскравими заголовками. Закликаємо ЗМІ надавати суспільству повну, всебічну та об'єктивну інформацію, перевіряти факти, як того  вимагає законодавство України.

 

За повідомленням прес-служби суду