Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відсутність в особи статусу внутрішньо переміщеної особи не може позбавляти таку особу права на отримання допомоги по безробіттю

15 травня 2020, 11:33

21 квітня 2020 Першим ААС розглянуто у письмовому провадженні адміністративну справу за апеляційною скаргою фізичної особи на рішення Донецького окружного адміністративного суду від 06 лютого 2020 за позовом фізичної особи до міського центру зайнятості про визнання протиправними дії, зобов’язання вчинити певні дії.

За результатами розгляду справи Першим апеляційним адміністративним судом прийнято постанову, в якій зазначено про таке.

Причиною звернення особи до суду з позовом до міського центру зайнятості стала нарахована, але не виплачена допомога по безробіттю.

Переглядаючи зазначену справу в апеляційному порядку Перший ААС не погодився з висновком окружного суду, що оскільки особа не ставала на облік як внутрішньо переміщена особа, тому права на отримання допомоги по безробіттю вона не має.

Вирішуючи спір у вказаній справі, Перший ААС зазначив, що Порядок призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 08 червня 2016 № 365 (надалі – Порядок), який застосовано судом першої інстанції до спірних правовідносин не є законом, тому не може звужувати чи скасовувати права громадян, які встановлено нормативно-правовими актами вищої юридичної сили.

До того ж, цей Порядок не регулює питання щодо здійснення соціальних виплат особам, які з районів проведення антитерористичної операції до теперішнього часу не переселилися та продовжують проживати за своїм постійним місцем проживання на території, яка не контролюється органами державної влади.

За висновком Першого ААС, відсутність в особи статусу внутрішньо переміщеної особи не може позбавляти таку особу права на отримання відповідної допомоги по безробіттю, а тому, позовні вимоги підлягають задоволенню як такі, що заявлені правомірно.

Детальніше з текстом постанови від 21 квітня 2020 по справі №200/667/20-а можна ознайомитися за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/88839598

 

За повідомленням прес-служби суду