Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Перенесення засідань у справах «Енергоатома» і «СхідГЗК»: колегія ВАКС нагадує, що постанова Кабміну про самоізоляцію громадян не скасовує їх процесуального обов’язку з’являтися в суд

05 травня 2020, 09:23

4 травня у Вищому антикорупційному суді було заплановано судове засідання у справі щодо незаконного заволодіння коштами державних підприємств «НАЕК «Енергоатом» і «СхідГЗК». 


Сьогодні до ВАКС надійшло клопотання від адвоката одного з обвинувачених з проханням відкласти судове засідання. Клопотання мотивовано тим, що її підзахисний наприкінці квітня повернувся в Україну, а тому згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року №211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co-V-2”, зобов’язаний залишатися на самоізоляції упродовж 14 днів.


Колегія суддів ВАКС, розглянувши вказане клопотання, зазначила, що положення постанови Кабінету Міністрів України щодо самоізоляції осіб, які перетнули державний кордон, та не мають лабораторно підтвердженого діагнозу COVID-19, не поширюються на учасників судових проваджень у разі необхідності їх прибуття на виклик до суду. Одночасно, колегія суддів постановила рішення про проведення судового засідання у режимі відеоконференції із різними залами судових засідань ВАКС з тим, щоб забезпечити обмежувальні заходи, які дають можливість безпечно перебувати у приміщенні суду. Зокрема, обвинувачений, який повернувся наприкінці квітня в Україну, знаходився в окремому залі судових засідань. 


Однак у судове засідання не прибули двоє захисників через хворобу, наявність якої документально підтвердили. Таким чином, четверо обвинувачених залишились без захисників. З огляду на ці обставини, суд відклав проведення судового засідання на 12 травня о 14:00. Нагадаємо, серед обвинувачених - колишній народний депутат України 8 скликання, йому інкримінують заволодіння коштами ДП "НАЕК "Енергоатом" при укладенні та виконанні контрактів на постачання чеського обладнання на загальну суму 6,7 млн євро та заволодіння коштами ДП "СхідГЗК" у розмірі 17,28 млн доларів шляхом купівлі-продажу уранового концентрату через австрійську компанію-посередника.


Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

За повідомленням прес-служби суду