Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя вважає, що у зв’язку з незгодою із судовим рішенням на нього подали заяву до ДБР: до ВРП надійшло повідомлення про втручання

29 квітня 2020, 16:31

До Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення в.о. голови Білокуракинського районного суду Луганської області Третяка Олександра Григоровича, якому 16 квітня 2020 року стало відомо, що Першим слідчим відділом Територіального управління Державного бюро розслідувань розташованого у місті Краматорську проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 375 Кримінального кодексу України (постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови).

Суддя зазначає, що ним розглядалися та у його провадженні знаходяться цивільні справи, які надійшли 10 грудня 2018 року, 27 грудня 2018 року та 28 грудня 2018 року за позовами до ДП «АПК «Украгростар» про повернення земельної ділянки.

Третяк О.Г. інформує, що станом на 21 квітня 2020 року одна зі справ за позовом до ДП «АПК «Украгростар» розглянута (рішення суду від 25 вересня 2019 року). Вказане рішення було оскаржене представником дочірнього підприємства «Агропромислова компанія «Украгростар» в Луганському апеляційному суді. Скарга залишена без задоволення (постанова Луганського апеляційного суду від 14 січня 2020 року).

У повідомленні вказано, що інші справи знаходяться на розгляді, а головуючий суддя Третяк О.Г. у справах не змінювався.

Суддя наголошує: «Мені не відомо, хто саме звернувся з заявою в ДБР та з яких підстав, але зрозуміло, що звернулася сторона, яка не задоволена рішенням суду».

Третяк О.Г. вважає, що така заява є тиском на суддю при розгляді вказаних справ та перешкодою для здійснення правосуддя, оскільки вказані обставини будуть сприйматися учасниками справи як такі, що впливають на здатність судді прийняти незалежне, безстороннє рішення у справі.

На його переконання, вказані факти свідчать про втручання у діяльність судді щодо здійснення правосуддя, порушення гарантій незалежності судді, у зв’язку з чим просить вжити передбачених законом заходів щодо забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень судді про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

Читайте нас у Telegram

Читайте нас у Facebook

Прес-центр судової влади України