Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом задоволено позов органу опіки та піклування про позбавлення батьківських прав матері двох малолітніх дітей

22 квітня 2020, 14:58

Рішенням судді Ленінського районного суду міста Миколаєва задоволено позовні вимоги органу опіки та піклування виконавчого комітету Миколаївської міської ради  про позбавлення батьківських прав матері, двох неповнолітніх дітей: 2012 року народження та 2014 року народження. 

Свої вимоги орган опіки та піклування мотивував тим, що відповідач є матір’ю малолітніх дівчат, які перебувають на первинному обліку в службі у справах дітей адміністрації Інгульського району Миколаївської міської ради з 08.11.2017, як діти, позбавлені батьківського піклування. Рішенням Ленінського районного суду міста Миколаєва від 26.09.2017 малолітніх дітей  було відібрано у матері без позбавлення її батьківських прав, у зв’язку з тим, що остання вихованням дітей не займається, не цікавиться їх інтересами, не піклується про їх здоров’я та виховання. Рішенням виконавчого комітету Миколаївської міської ради від 23.03.2018 №250 дітей було влаштовано до прийомної сім’ї.

Позбавлення батьківських прав є заходом відповідальності батьків за невиконання або неналежне виконання ними своїх батьківських обов`язків. Головною метою такого заходу є захист інтересів малолітніх та неповнолітніх дітей і стимулювання батьків щодо належного виконання своїх обов`язків. Ухилення батьків від виховання дитини, як підстава до позбавлення батьківських прав можлива лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Врахувавши, що відповідач ухиляється від виконання своїх обов'язків по вихованню своїх дітей, не здійснює належного догляду за дітьми, не цікавиться їх долею, не приймає участі в процесі їх виховання, вживає спиртні напої та несе загрозу здоров’ю дітей, суд дійшов до висновку про обґрунтованість позовних вимог щодо позбавлення батьківських прав відповідача по відношенню до її дітей.

З інформацією щодо повного тексту судового рішення можно ознайомитися за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua (справа № 489/1334/19).

Зазначимо, що заочне рішення суду ще не набрало законної сили.

 

За повідомленням прес-служби суду