Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Криворізького районного суду повідомила ВРП про втручання в її діяльність з боку народного депутата України

22 квітня 2020, 14:42

Суддя Криворізького районного суду Дніпропетровської області С.А. Суботіна повідомляє про втручання в її діяльність як судді.

Як зазначає суддя, 6 квітня 2020 року о 20:08 на офіційну електронну адресу суду надійшла сканована копія депутатського звернення народного депутата України, надіслана з офіційної електронної адреси народного депутата України.

Зазначене звернення народного депутата України пов’язане зі здійсненням правосуддя у конкретній справі, а саме щодо розгляду справи про адміністративне правопорушення за частиною першою статті 130 (керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції) КУпАП.

Ця справа надійшла до суду 7 квітня 2020 року та за результатом автоматизованого розподілу судових справи між суддями була розподілена головуючому судді Суботіній Світлані Анатоліївні.

Суддя зазначає, що відповідно до пункту 9 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про незалежність суддів» від 13 червня 2007 року № 8 суди не повинні встановлювати особливого порядку(контролю) щодо розгляду звернень, які надійшли від представників влади.

Встановлене статтею 86 Конституції України право народного депутата України на запит є обмеженим і не поширюється на питання, повязані зі здійсненням правосуддя у конкретних справах. Звернення народного депутата України з вимогою чи пропозицією до судів, голів судів або безпосередньо до суддів з питань здійснення правосуддя у конкретній справі є неприпустимим і не підлягає розгляду. Залежно від характеру і змісту таких запитів та звернень їх слід розцінювати як втручання в судову діяльність.

Вмотивовування таких запитів і звернень посиланнями на законодавство, що визначає порядок розгляду звернень громадян, статус народних депутатів України чи депутатів місцевих рад тощо не повинні братися до уваги в силу положень частини другої статті 126 Конституції України.

Згідно з Рішенням Конституційного Суду України від 19 травня 1999 року N 4-рп/99 (справа про запити народних депутатів України) народний депутат України не має права звертатися з вимогами чи пропозиціями до судів, голів судів та до суддів стосовно конкретних судових справ.

Крім того, суддя повідомляє, що 7 квітня 2020 року на службовий телефон помічника судді Суботіної С.А. о 15:11 зателефонувала жінка, яка повідомила, що телефонують з приймальні народного депутата та вимагала надати інформацію стосовно розгляду зазначеної вище справи.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень судді про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

Читайте нас у Telegram

Читайте нас у Facebook

Прес-центр судової влади України