Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рік під пильним наглядом: до неповнолітнього нетішинця суд застосував примусові заходи виховного характеру

22 квітня 2020, 11:04

Нетішинський міський суд задовольнив клопотання прокурора про застосування примусових заходів виховного характеру щодо неповнолітнього у справі, внесеній до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

«Застосувати до неповнолітнього (…) примусові заходи виховного характеру у вигляді застереження та обмеження дозвілля і встановлення особливих вимог до поведінки неповнолітнього, а саме: обмеження його перебування поза домівкою після 22 год.00 хв. до 06 год. 00 хв. наступного дня, заборонити відвідувати місця, де реалізовуються спиртні напої з метою їх вживання, змінювати без дозволу органу, який буде здійснювати за ним нагляд, місце проживання, навчання чи роботи, виїжджати в іншу місцевість, терміном на 1 рік», – зазначає в ухвалі суддя, доручивши її виконання в частині застосування до неповнолітнього примусових заходів виховного характеру сектору превенції Нетішинського ВП Славутського ВП ГУНП в Хмельницькій області.

Кримінальне провадження щодо юнака суд закрив.

Як встановив суд, 26 лютого цього року 15-річний хлопець взяв у знайомого телефон у тимчасове користування, проте назад не повернув, завдавши потерпілому 2 797 гривень збитків.

Їх юнак відшкодував вже у ході досудового розслідування, а також розкаявся і визнав свою вину. Тож прокурор подав до суду клопотання про застосування до нього заходів виховного характеру, яке підтримали усі учасники процесу.

«При обранні примусового заходу виховного характеру до неповнолітнього суд враховує, що останній посередньо характеризується за місцем навчання та проживання, перебуває на обліку у службі в справах дітей, як дитина, що перебуває у складних життєвих обставинах; пом’якшуючими обставинами є щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину, вчинення злочину неповнолітньою особою і вважає, що виправлення та перевиховання неповнолітнього можливе без направлення його до спеціальної навчально-виховної установи для дітей та підлітків, що дає підстави застосувати примусові заходи виховного впливу у виді обмеження дозвілля і встановлення особливих вимог до поведінки неповнолітнього, терміном на 1 (один) рік», – ідеться в ухвалі суду, яка ще не набрала законної сили і може бути оскаржена до Хмельницького апеляційного суду.

Довідково. Відповідно до статті 97 Кримінального кодексу України, неповнолітнього, який вперше вчинив злочин невеликої тяжкості або необережний злочин середньої тяжкості, може бути звільнено від кримінальної відповідальності, якщо його виправлення можливе без застосування покарання. У цих випадках суд застосовує до неповнолітнього примусові заходи виховного характеру, передбачені частиною 2 статті 105 цього Кодексу.

За повідомленням прес-служби суду