Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд обмежився усним зауваженням за продаж іграшки для собаки в умовах карантину

07 квітня 2020, 11:04

Суддею Дзержинського міського суду Донецької області 6 квітня розглянуто справу про продаж у магазині зоотоварів під час карантину.

Працівниками поліції було зафіксовано порушення п.5 протоколу №3 засідання тимчасової міської протиепідемічної комісії ВЦА м. Торецька від 17.03.2020, а саме правил карантину людей.

Особа, яка притягувалася до адміністративної відповідальності пояснила, що помилково вважала всі товари для тварин дозволеними до продажу, оскільки магазин працював вже в умовах карантину, однак їх діяльність не припиняли, бо корм для тварин відноситься до продуктів харчування. Порушення стосувалося ж продажу промислового товару, а саме гумової іграшки для цуценяти.

Суд зазначив у постанові, що національне законодавство повинне бути доступним і передбачуваним, тобто визначати достатньо чіткі положення, аби дати людям адекватну вказівку щодо обставин і умов, за яких державні органи мають право вживати заходів, що вплинуть на права осіб, а відповідальність за подолання недоліків законодавства, правових колізій, прогалин, інтерпретаційних сумнівів лежить, в тому числі, і на органах, які застосовують та тлумачать закони.

Судом було проаналізовано докази по справі з точки зору їх допустимості, об'єктивності, достатності. Суд визнав можливим звільнити особу від адміністративної за малозначністю та оголосити їй усне зауваження, оскільки діяння, вчинене нею, хоча й містило в собі юридичні ознаки правопорушення, але внаслідок конкретних обставин є незначним, не завдало істотної шкоди суспільним та державним інтересам, а також правам та свободам інших осіб.

Постанова не набрала законної сили.

Довідково:

Стаття 44-3 КУпАП передбачає відповідальність за порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами.

Диспозиція статті 44-3 КУпАП є бланкетною, а тому при вирішенні питання про притягнення до адміністративної відповідальності за цією статтею потрібно звертатися до конкретних правил і норм, які регулюють відносини з боротьби з інфекційними хворобами.

Відповідно до п.5 протоколу №3 засідання тимчасової міської протиепідемічної комісії від 17.03.2020 року «Про стан забезпечення епідеміологічного благополуччя населення м. Торецьк та заходів стосовно стабілізації епідемічної ситуації, спричиненої коронавірусом СОVID-19» заборонити до особистого розпорядження, зокрема: роботу суб`єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів, зокрема закладів громадського харчування (ресторанів, кафе, тощо), торгівельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, закладів культури, торгівельного і побутового обслуговування населення, крім роздрібної торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами зв’язку, провадження банківської та страхової діяльності, а також торгівельної діяльності і діяльності з надання послуг громадського харчування із застосуванням адресної доставки, замовлень за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту.

За повідомленням прес-служби суду