Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернулась до Президента України та ВРУ із законодавчими пропозиціями щодо вирішення проблемних питань здійснення правосуддя в період карантину

27 березня 2020, 11:29

26 березня 2020 року Вища рада правосуддя ухвалила рішення «Про доступ до правосуддя в умовах пандемії гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2»

Ухвалення цього рішення було обумовлено необхідністю забезпечити здійснення правосуддя та гарантувати здоров’я та безпеку людей.

«Здійснення правосуддя суддями у відкритих судових засіданнях за безпосередньою участю сторін процесу в умовах оголошеного Кабінетом Міністрів України режиму надзвичайної ситуації та карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, створює загрозу для життя та здоров’я суддів, учасників судових засідань, працівників апаратів судів, – констатовано у документі. – Водночас згідно зі статтею 8 Конституції України в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Складовою принципу верховенства права є право на звернення до суду, що передбачено статтею 55 Конституції України та гарантовано статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року (право на справедливий суд)».

З огляду на це Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Президента України, Верховної Ради України із пропозицією внести зміни до процесуальних кодексів, які б забезпечили право осіб на доступ до правосуддя в умовах карантину, запровадженого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, в частині, що стосується проведення засідань органів судової влади в режимі реального часу через Інтернет та продовження (зупинення) строків на оскарження судових рішень.

Вища рада правосуддя також звернулася до Державної судової адміністрації України та Служби судової охорони щодо невідкладного  розроблення змін до Положення про тимчасовий порядок забезпечення охорони судів, органів та установ системи правосуддя, а також підтримання громадського порядку в них, якими передбачити особливості пропуску осіб до суду з урахуванням приписів постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211, та надати їх на затвердження до Вищої ради правосуддя.

ВРП також звернулася до Державної судової адміністрації України щодо прискорення роботи над Єдиною судовою інформаційно-телекомунікаційною системою. ДСА України доручено невідкладно надати на затвердження Вищій раді правосуддя положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему в частині, що забезпечує участь осіб у судових засіданнях у віддаленому режимі.

Встановлено щотижневий режим інформування Вищої ради правосуддя про стан готовності до роботи Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС).

Вища рада правосуддя визначила, що за нинішніх умов, ЄСІТС має запрацювати не пізніше 1 травня 2020 року.

Крім того, ДП ІСС зобов’язано вжити заходів щодо покращення роботи Єдиного державного реєстру судових рішень з метою безперешкодного доступу до судових рішень.

Крім того, судам рекомендовано

неухильно дотримуватися приписів постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 щодо запровадження карантину з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2;

безперервно здійснювати судочинство у невідкладних справах, які визначені процесуальними кодексами та судами (суддями), з дотриманням балансу між правом на безпечне довкілля для суддів, сторін у справах та правом доступу до правосуддя;

за можливості проводити судові засідання в режимі реального часу через Інтернет;

на час терміну дії карантину організувати гнучкий графік роботи суддів та працівників апаратів судів; рекомендувати зборам суддів встановити чергування суддів для вирішення невідкладних процесуальних питань та невідкладних справ в особливих видах проваджень;

обмежити доступ у судові засідання осіб, які не є учасниками проваджень;

судові засідання проводити з використанням суддями та сторонами у справах засобів індивідуального захисту;

рекомендувати судам перейти на опрацювання електронної кореспонденції;

 забезпечити працівникам апарату суду можливість виконання посадових обов’язків дистанційно, за наявності технічної можливості; довести до відома учасників судових процесів можливість відкладення розгляду справ у зв’язку із карантинними заходами.

При цьому у Вищій раді правосуддя створюється координаційна рада, метою діяльності якої є оперативне напрацювання органами системи правосуддя пропозицій щодо здійснення ефективних заходів, спрямованих на забезпечення стабільної роботи судів, органів системи правосуддя в умовах карантину, встановленого в Україні з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

До складу координаційної ради при Вищій раді правосуддя залучені:

1) Голова Вищої ради правосуддя,

2) Голова Верховного Суду (за згодою),

3) Голова Ради суддів України (за згодою),

4) Голова Державної судової адміністрації України,

5) Голова Служби судової охорони,

6) Голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики (за згодою),

7) Генеральний прокурор (за згодою),

8) Міністр юстиції України (за згодою),

9) Голова Національної асоціації адвокатів України (за згодою).

 

Читайте нас у Telegram

Читайте нас у Facebook

Прес-центр судової влади України