Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя вважає, що на неї здійснюють тиск, подаючи дисциплінарну скаргу до ВРП

19 березня 2020, 18:18

Суддя Ружинського районного суду Житомирської області Митюк Олеся Василівна повідомила, що 9 жовтня 2019 року до її провадження надійшла цивільна справа за позовом про усунення перешкод у вихованні та спілкування з внуками.

Суд зробив відповідні запити для надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) фізичних осіб – відповідачів.

Крім того, як зазначає суддя, оскільки предметом позову є інтереси та права малолітніх дітей, суд залучив до участі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, орган опіки та піклування Ружинської РДА Житомирської області.

Суддя повідомляє, що у призначений час 21 січня 2020 року підготовче судове засідання не відбулося через неявку усіх учасників справи, участь яких обов’язкова.

Перед початком наступного засідання, що було призначено на 13 березня 2020 року, від імені представника позивачки  вона отримала заяву про відвід. До заяви додавалася копія скарги щодо дисциплінарного проступку судді Митюк О.В., яка була направлена до Вищої ради правосуддя від імені позивачки.

 Зi змісту вказаної скарги вбачається, що суддю просять притягнути до дисциплінарної відповідальності «у зв’язку з безпідставним затягуванням або невжиттям суддею заходів щодо розгляду заяви, скарги чи справи протягом строку, встановленого законом, зволікання з виготовленням вмотивованого судового рішення, несвоєчасне надання суддею копії судового рішення для її внесення до Єдиного державного реєстру судових рішень та умисне або у зв’язку з очевидною недбалістю допущення суддею, який брав участь в ухваленні судового рішення, порушення прав i основоположних свобод».

Митюк О.В. вважає, що вказані дії свідчать про втручання в її професійну діяльність та тиск з метою прийняття бажаного судового рішення у справі, розгляд якої на даний час триває.

Суддя наголошує, що під час вирішення питання про можливість відкласти засідання з’ясовувалася думка присутніх представників сторін та погоджувалася дата наступного судового засідання, при цьому позивачка не була присутня на підготовчому судовому засіданні.

Митюк О.В. зазначає, що представникам сторін відомо, що з 3 вересня 2019 року до теперішнього часу у Ружинському районному суді Житомирської області правосуддя здійснює один суддя, якому на розгляд надходять справи усіх категорій. Також на розгляді перебувають справи, що надійшли від суддів, що обіймали посаду раніше.

Суддя інформує, що така ситуація спричинила значне навантаження та призвела до неможливості розглянути справи у визначені законодавством строки.

Тому такі дії позивачки, зокрема подача скарги до ВРП, Митюк О.В. розцінює як тиск та пряме втручання у її професійну діяльність з метою перешкоджання повному, всебічному та об’єктивному розгляду справи.

Суддя Ружинського районного суду Житомирської області Митюк О.В. просить вважати це звернення втручанням в діяльність судді щодо здійснення правосуддя та вжити передбачених законодавством заходів для забезпечення дотримання принципу незалежності судової влади.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень судді про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

Читайте нас у Telegram

Читайте нас у Facebook

©Прес-центр судової влади України