Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Дніпровського районного суду міста Києва повідомила про висловлені у соціальній мережі на її адресу погрози фізичною розправою

14 лютого 2020, 15:18

До Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення судді Дніпровського районного суду міста Києва Іваніної Ю.В. про втручання у її професійну діяльність.

Суддя повідомляє, що до Дніпровського районного суду міста Києва надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обвинуваченням кількох осіб у скоєнні злочинів, зокрема передбачених статтями 27, 178, 187 Кримінального кодексу України.

Протоколом автоматичного розподілу судової справи між суддями від 6 лютого 2020 року визначено склад колегії у кримінальному провадженні і справу передано судді Іваніній Ю.В. як головуючому.

Ухвалою суду від 6 лютого 2020 року у кримінальному провадженні призначено підготовче судове засідання.

Прокурор у підготовчому судовому засіданні заявила письмові клопотання про обрання одним обвинуваченим запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту в період часу з 22:00 до 06:00 наступного дня, а іншим обвинуваченим – у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави, оскільки ризики, передбачені статтею 177 КПК України, а також обставини, які слугували підставою для обрання та продовження зазначеного запобіжного заходу на стадії досудового розслідування, на даний час не відпали та продовжують існувати, а саме обвинувачені можуть переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду, незаконно впливати на потерпілих, свідків у цьому ж кримінальному провадженні; вчинити інше кримінальне правопорушення.

Ухвалою колегії суддів від 6 лютого 2020 року клопотання прокурора про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту обвинуваченому задоволено.

Клопотання прокурора про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно обвинувачених задоволено та застосовано до останніх запобіжний захід – тримання під вартою в ДУ «Київський слідчий ізолятор» Міністерства юстиції України строком на 60 днів.

Суддя повідомляє, що 7 лютого 2020 року в соціальній мережі «Facebook» у зареєстрованому акаунті «…» було розміщено пост провокаційного змісту стосовно судді Іваніної Ю.В. При цьому під постом було розміщено фото судді у мантії та зі стрічкою з нагрудним знаком.

Далі під вказаним постом розміщено низку коментарів, які містили образливі висловлювання та погрози фізичною розправою на адресу судді.

Суддя Іваніна Ю.В. вважає, що дії певних осіб щодо умисного розміщення у вказаній соцмережі публікації із провокаційним змістом є безпосереднім впливом на суд з метою вчинення чи невчинення певних процесуальних дій або ухвалення певного судового рішення.

Крім того, суддя повідомляє, що наступне судове засідання у справі відбудеться 21 лютого 2020 року.

«Вважаю за необхідне довести до Вашого відома факт втручання в мою професійну діяльність, що є загрозою незалежності судової влади, а тому прошу вжити передбачених законодавством заходів реагування», – зазначає у зверненні суддя Дніпровського районного суду міста Києва Іваніної Ю.В. .

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддями фактів та ухвалено відповідне рішення.

Читайте нас у Telegram

Читайте нас у Facebook

©Прес-центр судової влади України