Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд вирішив стягнути з Миколаївської міськради 60 тис гривень компенсації моральної шкоди жінці, яку вкусив хворий на сказ безпритульний собака

14 лютого 2020, 09:35

Суддею Центрального районного суду міста Миколаєва Ольгою Гуденко ухвалено рішення у справі щодо цивільного позову місцевої мешканки до Миколаївської міської Ради про відшкодування моральної шкоди.
Позивачка просила суд стягнути з Миколаївської міської Ради моральну шкоду завдану внаслідок того, що її вкусив безпритульний собака, хворий на сказ. Позивачка посилалась на те, що бездіяльність Миколаївської міськради в частині забезпечення благоустрою, зокрема контролю за численністю безпритульних тварин, стала причиною зазначеної події.
Представник відповідача зазначав, що позивач не довела, що її вкусив саме собака хворий на сказ, викладені доводи необґрунтовані, моральна шкода не доведена, а за такого позов не підлягає задоволенню.
Судом встановлено, що 28 березня 2018 року позивачка поверталась додому в районі вул.Театральної у м.Миколаєві. Несподівано до неї підбігла безпритульна собака та вкусила за ліве стегно. Згодом з’ясувалось, що собака був хворий на сказ.
Суд дійшов висновку, що міська рада не здійснює жодних дієвих заходів щодо спрямування належної організації та вилову безпритульних собак та їх тимчасової ізоляції, а також розподілення тварин в відповідний притулок, така бездіяльність знаходиться в прямому причинному зв'язку з наслідками спричинення тілесних ушкоджень мешканці міста Миколаєва. Неспроможними є і посилання відповідача на створення спеціалізованого КП "Центр захисту тварин", яке підпорядковане безпосередньо Миколаївській міській раді, адже його наявність не нівелює обов`язків органу місцевого самоуправління в сфері благоустрою міста.
Окрім цього, суд дійшов висновку, що потерпіла зазнала втрат немайнового характеру внаслідок моральних та фізичних страждань через укус безпритульної собаки, в зв'язку з чим застосовувалось лікування протягом 28 днів; також зазнала значного переляку при неспровокованому нападі агресивної собаки.
Дослідивши матеріали справи, суд вирішив частково задовольнити цивільний позов та стягнути з Миколаївської міської ради на користь позивачки 60 тис грн. компенсації моральної шкоди і сплачений нею судовий збір.

 

За повідомленням прес-служби суду