Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Доставка приводом шістьох свідків та застосування до потерпілої грошового стягнення: наслідки ухилення від явки до суду у кримінальному провадженні

13 лютого 2020, 14:30

У Біляївському районному суді Одеської області розглядається судом присяжних кримінальне провадження за обвинуваченням громадянки М. (1996 року народження) та громадянина Г. (1993 року народження) у вчиненні злочину, передбаченого пунктами 2, 12 частини другої статті 115 Кримінального кодексу України, що кваліфікується як умисне вбивство малолітньої дитини, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

12 лютого 2020 року Біляївським районним судом Одеської області у складі двох професійних суддів та трьох присяжних задоволено клопотання прокурора про доставку приводом на 20 лютого 2020 року на 10:00 до Біляївського районного суду Одеської області шістьох свідків, які ухиляються від явки до суду та застосовано до потерпілої грошове стягнення у розмірі 0,5 прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто 1051 грн., яка будучи належним чином сповіщеною про необхідність явки в судове засідання, на виклики не з’являється (обговорення питання про застосування до потерпілої грошового стягнення відбулося за ініціативою суду).

Довідково: частиною першою статті 327 Кримінального процесуалдьного кодексу України встановлено, що якщо в судове засідання не прибув за викликом свідок, спеціаліст, перекладач або експерт, заслухавши думку учасників судового провадження, суд після допиту інших присутніх свідків призначає нове судове засідання і вживає заходів для його прибуття. Суд також має право постановити ухвалу про привід свідка та/або ухвалу про накладання на нього грошового стягнення у випадках та в порядку, передбачених главами 11 та 12 цього Кодексу.

Відповідно до статті 325 Кримінального процесуалдьного кодексу України, якщо в судове засідання не прибув за викликом потерпілий, який належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, суд, заслухавши думку учасників судового провадження, залежно від того, чи можливо за його відсутності з’ясувати всі обставини під час судового розгляду, вирішує питання про проведення судового розгляду без потерпілого або про відкладення судового розгляду. Суд має право накласти грошове стягнення на потерпілого у випадках та порядку, передбачених главою 12 цього Кодексу.

     За повідомленням прес-служби суду