Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася конференція суддів загальних судів України

12 вересня 2011, 15:57

 

9 вересня 2011 в приміщенні Апеляційного суду м. Києва відбулася конференція суддів загальних судів України.

У роботі конференції взяли участь 57 суддів-делегатів та 9 запрошених осіб. Зокрема, голова Ради суддів України Ярослав Романюк, голова ради суддів загальних судів Павло Гвоздик, суддя Конституційного Суду України Сергій Вдовіченко, Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк та перший заступник Голови ДСА України Іван Балаклицький.  

 «Світовий досвід вказує, що судова реформа по своїй суті не є завершальною. Тому що немає жодної країни, яка вважала б, що її правосуддя не потребує подальшого вдосконалення », - наголосив у доповіді заступник голови Вищого спеціалізованого суду з розгляду кримінальних і цивільних справ Микола Пшонка. Також у своєму виступі доповідач відзначив позитивні та негативні аспекти діяльності загальних судів. За словами заступника голови Вищого спеціалізованого суду з розгляду кримінальних і цивільних справ, на 30% збільшилася кількість справ, що надійшли на розгляд до місцевих судів. Однак, в апеляційних судах надходження справ зменшилася на 20%. Микола Пшонка зауважив, що  ВССУ має намір проконтролювати надання апеляційними судами методологічної допомоги місцевим судам.

Голова ради суддів загальних судів Павло Гвоздик, якого було обрано головуючим на конференції, звернув увагу делегатів на необхідність переглянути організацію роботи Ради суддів загальних судів України та, можливо, запровадити сесійну роботу. Також, Павло Гвоздик відзначив, що у майбутньому  першим питанням роботи Ради буде уніфікація роботи суду, тобто однакова організація роботи відділів суду для всіх судів. Це дасть можливість ефективно працювати, зокрема, в системі документообігу.

Крім того голова ради суддів загальних судів наголосив, що необхідно проводити навчання для підвищення кваліфікації суддів, які обіймають адміністративні посади. Також Рада суддів загальних судів планує провести зустріч в кожній області з колективами судів і провести роз'яснювальну роботу щодо ефективної діяльності збори суддів, як найважливішого органу суддівського самоврядування.

Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк надав інформацію щодо фінансового та організаційного забезпечення діяльності загальних судів. Він наголосив, що наступного року очікується збільшення фінансування діяльності судів.