Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Київському апеляційному суді відбулась робоча зустріч із представниками українсько-нідерландського проекту «Пробація та альтернативні види покарань»  

12 лютого 2020, 17:36

Україна стає на шлях європейського розвитку. Чимало роботи проводиться задля закріплення в законодавстві найважливіших для країни соціальних та демократичних цінностей людини та громадянина. Така політика держави, що прагне реформувати країну до належного соціально-демократичного рівня, впроваджується у багатьох сферах.

Верховна Рада України схвалила реальний крок у сфері наближення юстиції України до міжнародних стандартів і впровадження у державі принципово нової системи заходів кримінально-правового характеру, покликаної насамперед гарантувати безпеку суспільства.

Зокрема, Кримінальним кодексом України запроваджено ряд нових, альтернативних позбавленню волі, видів кримінальних покарань, а також передбачено можливість звільнення засудженого від відбування покарання з випробуванням за умови гарантії його виправлення без відбування покарання.

Метою таких заходів, насамперед, є забезпечення безпеки суспільства шляхом виправлення засуджених, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, з метою прийняття судом рішення про міру їх відповідальності.

Відтак, задля обговорення проблем застосування судами альтернативних позбавленню волі видів покарань, 12 лютого 2020 року у будівлі Київського апеляційного суду відбулась робоча зустріч представників суддівського корпусу з експертами Проекту МАТРА «Пробація та альтернативні види покарань в Україні».

_DSC0248

У робочій зустрічі з керівником  Проекту Ліно Бросіусом, суддею апеляційного суду в Анхем/Леуварден  Рутгер Вері, суддею суду Ост-Брабант Естер ван ден Хевель, прокурором прокуратури Центральні- Нідерланди Юстине Бемер та заступником директора Центру суддівських студій Андрієм Алєксєєвим, взяли участь заступник Голови Київського апеляційного суду Володимир Мельник та судді судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду Ольга Юрдига, Тетяна Фрич та Юрій Слива.

_DSC0312

_DSC03171

Метою заходу стало узагальнення перших здобутків від реалізації проекту МАТРА в Україні та обговорення застосування досудових доповідей і альтернативних покарань в кримінальному процесі. 

IMG_20200212_133334_098

IMG_20200212_133330_492

Під час обговорення окресленої проблематики учасники робочої зустрічі виокремили  проблемні питання по впровадженню інституту пробації та  дійшли висновку, що гуманізація кримінального, кримінально-виконавчого, кримінального процесуального законодавства має на меті позитивний вплив на забезпечення прав людини та застосування міжнародних стандартів пенітенціарної системи з огляду на євроінтеграційний вектор розвитку нашої країни.

IMG_20200212_142625_178

                                                  За повідомленням прес-служби суду