Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Північного апеляційного господарського суду повідомив про компрометуючі публікації у ЗМІ та дії адвоката, які вважає втручанням у його діяльність

12 лютого 2020, 14:33

До Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення судді Північного апеляційного господарського суду Кравчука Геннадія Анатолійовича про втручання у його професійну діяльність.

Суддя повідомляє, що у провадженні колегії суддів Північного апеляційного господарського суду у складі головуючого судді Кравчука Г.А., суддів Козир Т.П. та Коробенка Г.П. перебуває на розгляді апеляційна скарга Акціонерного товариства «Сбербанк» на рішення Господарського суду міста Києва від 20 червня 2019 року у справі за позовом Приватного акціонерного товариства «Квазар» до Акціонерного товариства «Сбербанк» про визнання зобов’язання Приватного акціонерного товариства «Квазар» за договором про надання кредитної лінії від 29 квітня 2010 року, укладеним із Акціонерним товариством «Сбербанк», припиненим частково у розмірі 75011398,00 грн. у зв’язку з їх виконанням.

Суддя повідомляє, що датою наступного судового засідання було визначено 11 лютого 2020 року та узгоджено її із представниками сторін.

Разом з тим, останніми днями судді стало відомо про наявність у ЗМІ, зокрема на інтернет-ресурсах, таких як «Антикор», «Українські новини», «Апостроф», публікацій, в яких автори безпідставно та необґрунтовано, без будь-яких доказів пов’язують Кравчука Г.А. неформальними відносинами або, зі слів деяких авторів публікацій, «змовою» з народним депутатом України з фракції «Слуга народу» та Адвокатським об’єднанням «Новіков і Партнери», адвокати якого представляють права та інтереси ПАТ «Квазар», у вказаній справі. Суддю звинувачують, зокрема, у затягуванні судового процесу та сприянні ПАТ «Квазар» уникнути відповідальності за кредитними зобов’язаннями перед АТ «Сбербанк».

Зі змісту вказаних публікацій вбачається яскраво виражене посилання на те, що судове рішення у господарській справі буде «законним і справедливим» лише тоді, коли воно буде прийняте на користь відповідача, тобто АТ «Сбербанк», а будь-яке інше за змістом судове рішення, на думку «авторів» наведених публікацій, буде свідчити про заангажованість Кравчука Г.А. як головуючого судді у справі стосовно однієї зі сторін справи, в даному випадку до відповідача, та неформальне (позасудове) спілкування з іншими учасниками судового процесу.

Характерним є те, що згадані публікації з’явилися у ЗМІ в один і той самий день – 4 лютого 2020 року та саме в той час, коли справа перебуває на вивченні та розгляді колегії суддів Північного апеляційного господарського суду та незадовго перед наступним судовим засіданням, яке було призначено на узгоджену з учасниками справи дату – 11 лютого 2020.

Суддя зазначає, що будь-яке рішення за наслідками розгляду апеляційної скарги АТ «Сбербанк» на рішення Господарського суду міста Києва судом ще не прийнято.

Виходячи з наведеного, на думку судді, є підстави вважати, що до зазначених публікацій, так чи інакше, має відношення АТ «Сбербанк», про що свідчить публікація на сайті «Українські новини» від 7 лютого 2020 року, в якій зазначено про те, що «Сбербанк» подав до Державного бюро розслідувань заяву та скаргу до Вищої ради правосуддя. Такі дії АТ «Сбербанк» щодо замовлення компрометуючих публікацій напередодні судового засідання у справі містять усі ознаки втручання в діяльність судді.

Крім того, суддя Кравчук Г.А. звертає увагу на дії адвоката, яка як представник банку жодного разу не взяла участі в судових засіданнях під час розгляду апеляційної скарги АТ «Сбербанк» на рішення господарського суду міста Києва, але подала до Вищої ради правосуддя скаргу щодо дисциплінарного проступку судді Кравчука Г.А. в частині затягування розгляду справи.

«Вважаю таке звернення адвоката до Вищої ради правосуддя до прийняття апеляційним судом відповідного судового рішення у справі тиском як на мене, так і на суддів, які входять до складу судової колегії, яка розглядає апеляційну скаргу банку у названій справі. Судове рішення за апеляційною скаргою банку буде приймати не одноособово суддя Кравчук Г.А., а Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів, – зазначає у повідомленні суддя Кравчук Г.А. – Переконаний, що наведені мною обставини свідчать про втручання в мою діяльність, як судді, щодо здійснення правосуддя, а отже, наявні підстави для вжиття Вищою радою правосуддя та Генеральним прокурором заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя».

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддями фактів та ухвалено відповідне рішення.

Читайте нас у Telegram

Читайте нас у Facebook

©Прес-центр судової влади України