Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

34 тис. грн штрафу сплатить підприємець за збут контрафактного алкоголю, вживання якого призвело до отруєння та смерті трьох осіб

13 січня 2020, 13:57

Суддею Ізюмського міськрайонного суду Харківської області  закінчено розгляд кримінального провадження і ухвалено вирок стосовно обвинуваченого Р. 1946 року народження, громадянина України, фізичної особи – підприємця у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 204 Кримінального кодексу України (незаконний збут незаконно виготовлених алкогольних напоїв з недоброякісної сировини), - повідомляє прес-служба суду.
Громадянин Р.  будучи суб’єктом підприємницької діяльності, обвинувачувався в тому, що маючи умисел на незаконний збут незаконно виготовлених алкогольних напоїв, з метою отримання неконтрольованого державою доходу, шляхом незаконного здійснення роздрібної торгівлі алкогольних напоїв, 20 вересня 2016 року через магазин, що належить йому на праві власності та розташований  в селі Іванчуківці Ізюмського району Харківської області, придбав у невстановлених осіб незаконно виготовлений з недоброякісної сировини алкогольний напій під виглядом коньяку, при цьому обвинувачений сам вважав, що коньяк  виготовлений на лікеро-горілчаному заводі.  Вживання незаконно виготовленого та реалізованого в магазині обвинуваченого Р. алкогольного напою призвело до отруєння та інших тяжких наслідків у вигляді настання смерті трьох осіб.
У зв’язку з чим громадянин Р. обвинувачувався у кримінальному правопорушенні, передбаченому частиною третьою статті 204 Кримінального кодексу України, а саме незаконне виготовлення алкогольних напоїв з недоброякісної сировини (матеріалів) та незаконний збут таких товарів. 
Оцінивши зібрані докази в кримінальному провадженні в їх сукупності, в результаті повного всебічного та об’єктивного їх дослідження в судовому засіданні, суд дійшов висновку, що  обвинувачений Р. не здійснював незаконне виготовлення алкогольних напоїв з недоброякісної сировини (матеріалів), тому кваліфікував його дії за частиною першою статті 204 Кримінального кодексу України, а саме незаконний збут незаконно виготовлених алкогольних напоїв з недоброякісної сировини.
Під час судового розгляду обвинувачений Р. визнав свою вину в незаконному придбанні та збуті незаконно виготовлених  алкогольних напоїв, з метою отримання неконтрольованого державою доходу, та на стадії судового розгляду в повному обсязі відшкодував потерпілим  майнову та моральну шкоду,  будь-яких претензій матеріального характеру до обвинуваченого Р. вони не мали.
З огляду на вищевикладені обставини, те, що обвинувачений  визнав свою провину, розкаявся, який раніше несудимий, у потерпілих відсутні вимоги до нього,  суд прийшов до висновку про необхідність призначення покарання обвинуваченому Р.,  в межах санкції статті, що караються тільки штрафом від п’яти тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією та знищенням незаконно виготовлених товарів,  у вигляді штрафу на користь держави в розмірі 2000 (дві тисячі) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що дорівнює 34000 грн (тридцять чотири тисячі  грн 00 коп.).
На підставі статті 49 Кримінального кодексу України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло два роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі, до яких відноситься частина перша статті 204 Кримінального кодексу України, та  в зв’язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності обвинуваченого Р. звільнено від призначеного покарання.

Прес-центр судової влади України