Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Більше півмільйона гривень шкоди, завданої злочином, має сплатити водій екс-роботодавцю – рішення суду

20 грудня 2019, 16:04

Віньковецький районний суд задовольнив позов Хмельницького Товариства з обмеженою відповідальністю, що займається вантажними перевезеннями, до колишнього водія про відшкодування шкоди, завданої злочином, і стягнув з нього на користь ТОВ 539482 гривень.

Як встановив суд, у 2015 році відповідач влаштувався на роботу водія до позивача і підписав договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність. У грудні того ж року його затримують під час проходження митного контролю у Туркменістані, а на вантажівку з причепом – власність ТОВ – як на інструмент злочину накладають арешт.

У червні 2016 року суд Балканського велаята міста Гарабогаз, Туркменістан, ухвалює щодо українця вирок: визнає його винним у вчиненні злочину, передбаченого частиною першою статті 254 Кримінального кодексу Туркменістану (контрабанда) без конфіскації майна, і призначає покарання - один рік позбавлення волі у колонії загального режиму, а транспортний засіб, як знаряддя злочину, конфісковує на користь держави.

Після відбуття покарання водій звільнився з підприємства за угодою сторін. Та, відповідно до статті 130 Кодексу законів про працю України, працівники несуть матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну підприємству, установі, організації внаслідок порушення покладених на них трудових обов'язків.

«Враховуючи, що відповідачу було ввірено належне позивачу майно, а саме автомобіль - сідловий     тягач та напівпричіп, яке вибуло із власності позивача внаслідок дій відповідача, переслідуваних у кримінальному порядку, суд доходить висновку про наявність вини та прямого причинного зв'язку між діями відповідача і завданою ТОВ  злочином майнової шкоди в результаті конфіскації транспортних засобів», – ідеться в рішенні суду, що не набрало законної сили і може бути оскаржене до апеляційної інстанції.

Довідково: За загальними положеннями, передбаченими статтею 1166 Цивільного кодексу України, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, заподіяна майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини.

За повідомленням прес-служби суду