Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Без ізоляції від суспільства: колегія суддів пом’якшила вирок неповнолітній студентці, яка вбила своє немовля

05 грудня 2019, 12:46

Колегія суддів Черкаського апеляційного суду розглянула у відкритому судовому засіданні апеляційні скарги захисника та прокурора на вирок Соснівського районного суду м. Черкаси від 13 травня 2019 року, яким студентку філії «Черкаський кооперативний економіко-правовий коледж», засуджено за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 117 Кримінального кодексу України (умисне вбивство матір'ю своєї новонародженої дитини) до покарання у вигляді двох років позбавлення волі.

31 жовтня 2018 року 16-річна студентка «Черкаського кооперативного економіко-правового коледжу» на 36 тижні вагітності народила сина в кімнаті гуртожитку. Протягом усього часу свідомо приховувала факт вагітності від своїх рідних, близьких та оточуючих її людей, не перебувала на відповідному обліку у лікарів. Одразу після пологів нанесла новонародженій дитині три удари кухонним ножем в область грудної клітки, від яких немовля померло. Потім, аби приховати злочин, помістила тіло мертвої дитини до поліетиленового пакету та картонної коробки з-під взуття, яку сховала під власним ліжком у кімнаті гуртожитку.

Колегія суддів своєю більшістю винесла ухвалу, якою вирок Соснівського районного суду м. Черкаси від 13 травня 2019 року змінила, пом`якшивши його. Так, обвинувачену звільнено від відбування призначеного покарання у вигляді позбавленя волі з випробуванням з іспитовим строком два роки.

При вирішенні питання про доцільність звільнення неповнолітньої дівчини від призначеного покарання у виді реального позбавлення волі, колегія суддів враховувала висновок судово-психіатричного експерта про те, що у момент скоєння злочину вона не була здатна повною мірою усвідомлювати свої дії і керувати ними через прояви тимчасового психологічного розладу у зв`язку з пологами на фоні специфічної психічної травми, гормонального дисбалансу, з проявами психічної і фізичної астенії.

Судді взяли до уваги інформацію, що характеризує її особистість, спосіб життя, історію правопорушень, а також низьку ймовірність вчинення повторного правопорушення. Оскільки обвинувачена не становить суспільної небезпеки, має молодий вік і допустимі сталі соціальні зв`язки, на думку колегії суддів, її виправлення та перевиховання можливе без ізоляції від суспільства, чому, в свою чергу, додатково сприятиме її подальше навчання, працевлаштування та виконання пробаційних програм.

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту її оголошення і може бути оскаржена до Верховного Суду протягом трьох місяців в порядку, передбаченому статтею 426 КПК України.

За повідомленням прес-служби суду