Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Виселення мешканців із гуртожитку на вул. Польовій, 19/8 у Києві незаконне – Верховний Суд

05 грудня 2019, 09:46

Вчора, 4 грудня, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду ухвалив постанову, якою скасував рішення судів першої та апеляційної інстанцій про задоволення позову ПрАТ «Трест «Київміськбуд-2» про виселення мешканців гуртожитку на вул. Польова, 19/8 у Києві через аварійний стан будинку.

Це перша справа, яку Верховний Суд розглянув з-поміж серії аналогічних справ, що перебувають у його провадженні та стосуються мешканців гуртожитку.

Конфлікт між власником гуртожитку – ПрАТ «Трест «Київміськбуд-2» та його мешканцями особливо загострився та набув широкого розголосу у ЗМІ на початку листопада, коли відбулися спроби виселення осіб з гуртожитку на підставі рішення суду. Мешканці та громадські активісти звинувачували ПрАТ «Трест «Київміськбуд-2» у тому, що воно протиправно хоче знести гуртожиток і побудувати на його місці багатоповерховий будинок.

Рішення суду першої інстанції, що набуло законної сили після його залишення без змін апеляційним судом, мотивовано, зокрема, тим, що ПрАТ «Трест «Київміськбуд-2» правомірно визнав будинок аварійним, оскільки Департамент будівництва та житлового забезпечення виконавчого органу Київської міської ради повідомив, що позивач як власник будівлі самостійно приймає рішення щодо придатності такої будівлі до нормальної експлуатації.

Верховний Суд, скасовуючи рішення попередніх інстанцій, виходив із того, що незадовільний стан будівлі гуртожитку та неможливість його експлуатації без проведення капітального ремонту або реконструкції не може бути підставою для виселення відповідачів згідно зі ст. 132 ЖК Української РСР.

Водночас відповідно до статей 19, 20 Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» рішення про визнання гуртожитку аварійним чи непридатним для проживання людей приймається виконавчим органом відповідної місцевої ради на підставі обстеження в установленому чинним законодавством порядку стану гуртожитку (цілісного майнового комплексу чи його відокремленої частини) з наступним затвердженням сесією цієї ради.

З повним текстом постанови КЦС ВС від 04 грудня 2019 року у справі № 760/6275/19 (провадження № 61-18989св19) можна буде ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень – http://reyestr.court.gov.ua/.

 

За повідомленням прес-служби суду