Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд захистив право громадянки на отримання спадщини

04 грудня 2019, 11:47

Закарпатський окружний адміністративний суд зобов'язав Хустський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ Закарпатської області внести відповідні зміни в реєстрі актів цивільного стану та змінити дату дня народження громадянина П. відповідно до  першого свідоцтва про народження, що відновить порушене право позивачки на спадщину.

Суд встановив, що при прийнятті позивачкою спадщини за заповітом померлого брата був виявлений факт прийняття частини спадщини за законом двома неповнолітніми на день смерті спадкодавця дітьми . Заявниця вважає, що така ситуація суперечить фактичним обставинам, оскільки в спадкодавця на день відкриття спадщини була лише одна неповнолітня дитина .  Друга дитина  була повнолітньою,  що підтверджено свідоцтвом про народження, виданим виконавчим комітетом Липчанської сільської ради Хустського району Закарпатської області , та записом  в книзі записів актів цивільного стану, а «повторне» свідоцтво з  іншою датою народження видано цим же органом у 2014 р.

Позивачка з метою реалізації і захисту своїх законних прав та виправлення допущеної у документі, помилки звернулась із відповідною заявою до Хустського РВ ГТУЮ у Закарпатській області, однак їй було відмовлено.

Суд  звернув увагу, що відмова відповідача від внесення змін в реєстр актів цивільного стану вказує на наявність неузгодженості положень Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» з деякими іншими законами, зокрема,  статтями Цивільного Кодексу України,  в яких визначено, що спадкування - це перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Суд  зауважив, що у зв’язку з  помилковим внесенням змін до реєстру актів цивільного стану  родича віднесено до осіб, які мають право на обов’язкову частку у спадщині, позивачка не може повною мірою реалізувати своє право на спадкування. З огляду на те, що суду надані документи, які підтверджують фактичну дату народження одного із спадкоємців, суд  зобов’язав  Хустський РВ  ГТУЮ  Закарпатської області внести відповідні зміни в реєстрі .

З  текстом зазначеного рішення можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень, справа № 260/591/19

За повідомленням прес-служби суду