Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

П’яний за кермо - чи варто ризикувати?,- роз'яснення суду

04 грудня 2019, 11:10

Менше ніж через місяць «п’янка за кермом» стане кримінальним правопорушенням,  а тому водій ризикує отримати  не тільки штраф з позбавленням прав, а й судимість.

Чи виправданий ризик ? Як зміниться законодавство та чи варто випробовувати долю ?

Відповідно до Закону України № 7279-д від 20.04.2018 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» з  01 січня 2020 року  набирають чинності зміни до Кримінального кодексу України, який доповнений статті 286-1 .

Завданням  вказаного Закону є визначення на законодавчому рівні поняття кримінального проступку, його складових та пов’язаних із його вчиненням кримінально-правових наслідків, а також посилення відповідальності за керування авто у нетверезому стані.

Відповідно до  частини другої статті 12 Кримінального кодексу України кримінальним проступком  визначено діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачено основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян або інше покарання, не пов'язане з позбавленням волі.

З огляду на те, що в Україні смертність унаслідок ДТП – одна з найбільших у Європі та постійно зростає, вказаний Закон посилить відповідальність за керування транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння, перевівши її в кримінальну площину.

Відповідно до статті 286-1 КК України керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів, - карається штрафом від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років .

Якщо ж дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені повторно, -карається штрафом в розмірі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на строк від двох до трьох років.

Нагадаємо, що раніше за таке правопорушення законодавець визначав 10200 грн. штрафу з обов’язковим позбавленням прав на 1 рік.

А тепер :

  • штраф  від 17000 до 34000 грн. з позбавленням права керування до 3-х років (тобто можна і на місяць, наприклад) + судимість;
  • штраф до 51000 грн. з позбавленням права керування від 2х до 3х років + судимість (в разі повторності).

Практикуючі юристи вважають за доцільне посилення відповідальності за керування транспортним засобом у стані алкогольного  сп’яніння, оскільки в більшості випадків питома вага адміністративних матеріалів за ст.130 КУпАП закривається у зв’язку з закінченням строків притягнення до адміністративної відповідальності.

Так, у Зарічному районному суді м.Суми протягом 2018 року розглянуто  413 справ за статті 130 КУпАП, з них  в 165 справах про притягнення осіб до адміністративної відповідальності було закрито провадження (54 справи у зв’язку з закінченням встановленого статтею 38 КУпАП строку притягнення до відповідальності).

За період з 01.01.2019 по 30.11.2019 у провадженні Зарічного районного суду м. Суми перебувало 372 справи про адміністративні правопорушення, передбачені статтею 130 КУпАП. З  330 розглянутих справ: 210 - накладено адміністративне стягнення,  120 – закрито (70 - у зв'язку із відсутністю події і складу адміністративного правопорушення,  50 - у зв'язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення).

Враховуючи тримісячний строк притягнення особи до адміністративної відповідальності, особи, відносно яких складались протоколи за статтею 130 КУпАП, вдавались до певних «хитрощів» : це і заяви на відкладення розгляду справи для звернення за правовою допомогою,  і хвороби, і відмова від отримання поштової кореспонденції  з суду. 

Вказана процесуальна поведінка правопорушника щодо зловживань процесуальними правами є способом уникнення накладення на нього адміністративного стягнення, однак строки спливали ще і в зв’язку з  невиконанням постанов про застосування приводу особи, яка притягується до адміністративної відповідальності,  неякісним складанням працівниками патрульної служби поліції протоколів про адміністративні правопорушення, порушення ними вимог відомчої Інструкції при проведенні огляду на стан сп’яніння і оформлення його результатів, недотримання вимог КУпАП.

А от кримінальну справу закрити за строками притягнення вже не вдасться, адже тримісячний строк притягнення по КУпАП на таке правопорушення  поширюватись не буде .

 Зверніть увагу, що позбавлення водійського посвідчення за п’яну їзду по статті 286-1 Кримінального кодексу (і штраф за п’яне водіння) — це вже не адміністративне, а кримінальне покарання!

Найбільш неприємним наслідком вживання алкогольних напоїв за кермом є отримання судимості.

За їзду в нетверезому стані водій отримає судимість, з усіма наслідками, що з цього випливають. Головною небезпекою наявності судимості є збереження інформації про притягнення до кримінальної відповідальності протягом усього життя. Винятків з цього правила не буває — відомості зберігаються в електронній базі даних Нацполіції України.

Наявність запису про судимість вплине не лише на Вашу долю, а в подальшому, і на долю Вашої дитини. Незважаючи на погашення, в довідці про відсутність (наявність) судимості запис про притягнення до кримінальної відповідальності буде відображатися завжди. На практиці, при прийнятті на роботу на певні посади значення має саме ця обставина.

Оковита, кермо та водії – складові, що в купі завжди призводять до неприємностей.

Випив – не сідай за кермо.

Щоб ніколи не потрапляти в ситуації, коли вказані норми Закону можуть бути застосовані до тебе, ДУМАЙ…..

UPD Набрання чинності змінами може бути відтерміноване у разі підписання Президентом Закону України "Про внесення змін до Розділу ІІ "Перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень", яким відтерміновано набрання чинності змінами до Кримінального кодексу України, проте ненадовго - до 1 липня 2020 року

Інформацію підготували голова Зарічного районного суду міста Сум Ганна Шелєхова та помічник судді Алла Рубаненко