Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернулася до Нацполіції України та СБУ щодо забезпечення громадського порядку в Нікопольському міськрайонному суді й захисту прав суддів цього суду  

03 грудня 2019, 17:01

Вища рада правосуддя 3 грудня 2019 року розглянула повідомлення суддів Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області Клименко Ірини Вячеславівни, Кобеляцької-Шаховал Інни Олександрівни, Багрової Анжеліки Геннадіївни, Рибакової Валерії Віталіївни, Рунчевої Олени Вікторівни, Борисової Наталії Анатоліївни, Чуприни Андрія Петровича про втручання в їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя, яке надійшло до Вищої ради правосуддя 2 грудня 2019 року.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Павло Гречківський поінформував, що у повідомленні зазначено, що згідно з отриманою 30 листопада 2019 року правоохоронними органами інформацією, яка надійшла на гарячу лінію від невідомої особи, на 4 грудня 2019 року планується здійснення терористичного акту в приміщенні Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області у зв’язку із розглядом кримінальної справи за обвинуваченням громадян Ж., В., П. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами), пунктами 1, 12 частини другої статті 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України.

У повідомленні судді вказують, що 30 листопада 2017 року стався вибух у приміщенні Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області під час перерви у судовому засіданні у день розгляду зазначеної справи.

На думку суддів, існує ймовірність повторних спроб вчинити дії, що створюють небезпеку для життя та здоров’я суддів, працівників суду та інших осіб, які відвідують суд, заподіяння значної майнової шкоди або настання інших тяжких наслідків з метою порушення громадської безпеки, залякування. Автори скарги вбачають у зазначених діях невідомих осіб перешкоджання здійсненню суддями правосуддя відповідно до визначених законом засад, тиск на суд шляхом погроз та іншого протиправного впливу.

У повідомленні йдеться також, що погрози та намагання вчинити розправу над суддями та їхніми близькими як під час розгляду судових справ, так і за результатами їх розгляду набули системного та відвертого характеру.

Зважаючи на викладені обставини, судді звернулись із повідомленням до Вищої ради правосуддя та Генерального прокурора щодо негайного вжиття заходів для забезпечення незалежності судів і суддів, у тому числі й забезпечення особистої безпеки суддів, їхніх сімей, майна та інших заходів їх правового захисту.

«Зі змісту повідомлення суддів Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області вбачається, що обставини, про які йдеться у ньому, стосуються судової справи, розгляд якої триває, тобто може мати місце вплив на суддів цього суду, зокрема щодо винесення відповідного рішення у цій справі, – зазначив член Вищої ради правосуддя Павло Гречківський. – Вважаю, що є підстави для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя за повідомленням суддів Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області».

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Національної поліції України щодо забезпечення співробітниками поліції громадського порядку у приміщенні Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області під час роботи суддів; звернутися до Служби безпеки України щодо вжиття заходів для захисту прав суддів Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області, пов’язаних зі здійсненням правосуддя, від посягань з боку невстановленої особи.

Прес-центр судової влади України