Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чоловіку, який продав свою автівку, а потім заявив про її угон, оголошено вирок за завідомо неправдиві показання

03 грудня 2019, 14:50

2 грудня 2019 року Скадовський районний суд Херсонської області ухвалив вирок стосовно обвинуваченого за частиною першою статті 383 Кримінального кодексу України (далі- КК України) (завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину),  та за частиною першою статті 384 КК України (завідомо неправдиве показання потерпілого надане органу, що здійснює досудове розслідування) та призначив покарання у виді обмеження волі строком на два роки та на підставі статті 75 КК України звільнив від відбування покарання з випробуванням, якщо він протягом визначеного іспитового строку терміном один рік не вчинить нового злочину.

Органами досудового слідства мешканець Скадовського району обвинувачувався у тому, що 16.09.2019  з метою притягнення невинної особи до кримінальної відповідальності, завідомо неправдиво повідомив слідчого Скадовського ВП Новокаховського ВП ГУНП в Херсонській області про те, що 08.09.2019 малознайомі особи, перебуваючи за місцем його проживання незаконно заволоділи його автомобілем марки «ВАЗ 2107» червоного кольору, який насправді він продав. Під час допиту у якості потерпілого, чоловік повторив свої неправдиві показання щодо незаконного заволодіння його автомобілем.

Згідно матеріалів кримінальної справи, новий господар автомобіля надав правоохоронцям розписку і документи, які підтверджують законну купівлю транспортного засобу. 

В судовому засіданні чоловік свою вину визнав, підтвердив обставини, викладені в обвинувальному акті. У вчиненому щиро розкаявся, запевнив, що не повторить подібних дій у майбутньому.

При призначенні покарання обвинуваченому суд врахував, що вчинений злочин є злочином невеликої тяжкості та дані про особу обвинуваченого, який не має судимості, офіційно не працює, вдівець, має на утриманні трьох малолітніх дітей, на обліку у лікаря нарколога та психіатра не перебуває. Також суд  врахував обставини, що впливають на  покарання, з яких пом’якшуючою визнав щире каяття, про яке свідчить повне визнання своєї вини та готовність нести передбачену законом відповідальність за вчинені злочини. Обтяжуючих покарання обставин судом не встановлено.

Наразі вирок не набрав чинності, на нього може бути подана апеляція до Херсонського апеляційного суду протягом 30 днів з моменту його проголошення.

З  текстом вироку можна ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень, здійснивши пошук за номером справи 663/3393/19.

За повідомленням прес-служби суду