Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд ухвалив виправдувальний вирок заступнику прокурора Сумської області у зв’язку з недоведеністю вчинення їм кримінального правопорушення

03 грудня 2019, 11:18

3 грудня 2019 року Зарічний районний суд міста Сум визнав невинуватим заступника прокурора Сумської області у використанні завідомо підробленого листка непрацездатності (частина четверта статті 358 Кримінального кодексу України) та виправдав у зв’язку з недоведеністю того, що ним було вчинено дане кримінальне правопорушення.

Чоловік обвинувачувався в тому, що під час перебування на стаціонарному лікуванні, в період з 7 по 18 серпня 2017 року, він знаходився на відпочинку на Західній Україні.

Обов’язковою ознакою складу злочину, в якому обвинувачено чоловіка, є наявність прямого умислу на використання завідомо підробленого документу. Це означає, що особа повинна розуміти, що документ є підробленим чи в нього внесені недостовірні відомості та свідомо його використовувати.

Суд вважає, що стороною обвинувачення не було доведено в судовому засіданні наявність умислу на використання завідомо підробленого документу з метою заволодіння шляхом обману коштами прокуратури Сумської області та Фонду соціального страхування України у Сумській області. Жоден з допитаних в судовому засіданні свідків не підтвердив обставини обізнаності чоловіка щодо видачі завідомо неправдивого документу.

Як встановлено в ході розгляду справи, з 4 серпня 2017 року у чоловіка погіршився стан здоров’я, а тому він змушений був звернутися до лікарні. В його присутності була заведена історія хвороби та призначено лікування.

Стороною обвинувачення не доведено обізнаність громадянина М. про необхідність лікування саме на стаціонарі та не доведено наявність у нього мети вчинення злочину. Він нікого не прохав видати йому підроблений документ чи внести в нього недостовірні відомості, Також ніхто з лікарів його не повідомляв про внесення недостовірних даних до лікарняного листа чи історії хвороби. Він особисто в лікарні забрав лікарняний лист, чинним законодавством не покладено обов’язків на особу, яка отримує листок непрацездатності, перевіряти правильність його заповнення та достовірність відомостей.

Всі сумніви щодо наявності умислу повинні тлумачитися на користь обвинуваченого.

З врахуванням викладеного суд вважає, що чоловік підлягає виправданню.

Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом 30 днів.

Головуючий суддя – Янголь Є.В.

Пошук судових рішень можна здійснити на веб-порталі «Судова влада України» за № 591/7446/17.

За повідомленням прес-служби суду