Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Бути суддею в Ірландії: українська делегація побувала в суді присяжних у Дубліні  

02 грудня 2019, 10:16

Розпочався двотижений  навчальний візит представників судової влади до Ірландії. Там делегація вивчатиме систему правосуддя країни. Україну представляють: Ігор Стадник, суддя Вінницького апеляційного суду, заступник голови суду, Тетяна Шевиріна, суддя Очаківського міськрайонного суду Одеської області, тренер НШСУ, Юлія Салдан, кандидат на посаду судді, головний спеціаліст відділу аналітично-статистичної роботи Хмельницького апеляційного суду.

У перший день делегати відвідали судові слухання у цивільній та кримінальній справах, які розглядав суд присяжних. За словами Юлії Салдан, процес виглядає вражаюче: мантії носять не лише судді, а й баристери (юристи, які виступають у суді), судді носять перуки, промови юристів емоційні, присяжні включені в процес - кожен має копії матеріалів справи, періодично переглядаючи їх.

У Ірландії, як і у Великій Британії, юристи поділяються на дві професії: соліситори та баристери. Комунікація з клієнтом, підготовка документів, побудова стратегії захисту його інтересів - це функція соліситора. Презентують докази у суді баристери. Тож всю аналітичну роботу проводять саме соліситори, і вони ж наймають баристера для виступу в суді. Проте є справи, де попередня підготовка до процесу не настільки потрібна, відтак успіх справи залежить від баристера. Ідеться, наприклад, про сімейні спори.

"Цікаво, що для підсилення своєї позиції юристи посилаються не лише на ірландські прецеденти, а використовують і рішення судів інших країн загального права, до прикладу США та Австралії. Однак, вердикти з інших країн не є обов'язковими для ірландських суддів", - відзначає Юлія Салдан.

У програмі візиту, крім відвідування засідань, - спілкування з представниками юридичної професії (баристерами та соліситорами), суддями, відвідування лекцій найкращих фахівців галузі. Ідея стажування - не лише вивчити правову систему, а й культуру і традиції ірландців. Протягом перших кількох днів у Дубліні делегати відвідали колишню королівську резиденцію, яка є навчальним центром для юристів, будівлю Верховного Суду та Вищого Суду Ірландії, Бібліотеку Трініті коледжу - найпрестижнішого навчального закладу країни. На часі - місто Корк.

За повідомленням прес-служби суду