Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд підтвердив обґрунтованість вимог Шепетівської міської ради про повернення об’єкта концесії

27 листопада 2019, 15:03

У грудні 2018 року Шепетівська міська рада Хмельницької області звернулася до Господарського суду Хмельницької області із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Шепетівка Енергоінвест» про усунення перешкод у володінні, користуванні та розпорядженні цілісним майновим комплексом «Шепетівське підприємство теплових мереж»  шляхом звільнення відповідачем цього комплексу.

Господарський суд Хмельницької області рішенням від 20 травня 2019 року, залишеним без змін постановою Північно-західного апеляційного господарського суду від 10 вересня 2019 року у справі № 924/24/19, позовні вимоги Шепетівської міської ради задовольнив.

Задовольняючи позовні вимоги, господарські суди попередніх інстанцій врахували рішення Шепетівської міської ради від  6 листопада 2017 року XXVIII (позачергової) сесії міської ради VII скликання «Про відмову від договору концесії в односторонньому порядку та повернення майна» та виходили з того, що відповідно до умов концесійного договору у разі його розірвання концесіонер зобов'язаний повернути концесієдавцю об'єкт концесії в належному технічному стані.

Верховний Суд погодився з висновками судів попередніх інстанцій: залишив касаційну скаргу ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» без задоволення, а постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 10 вересня 2019 року і рішення Господарського суду Хмельницької області від 20 травня 2019 року – без змін.

При цьому Верховний Суд зазначив, що Договором концесії, укладеним між сторонами, передбачено, що концесієдавець має право в односторонньому порядку відмовитися від договору концесії у разі систематичного невиконання або неналежного виконання істотних умов договору з вини концесіонера, зокрема, в частині надання населенню міста Шепетівки послуг з теплопостачання відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил. У такому разі Договір є розірваним з дати повідомлення концесієдавцем концесіонерові про відмову від договору.

Суди встановили, що у зв'язку із неналежним виконанням ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» істотних умов Договору концесії від 2 грудня 2011 року щодо надання населенню міста Шепетівки послуг з теплопостачання відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил Шепетівська міська рада 6 листопада 2017 року прийняла рішення «Про відмову від договору концесії в односторонньому порядку та повернення майна», яким передбачено відмовитись в односторонньому порядку від договору концесії на підставі пункту 43 Договору.

При цьому пунктом 15 Договору концесії передбачено, що після закінчення строку, на який було укладено цей Договір, у разі його розірвання, ліквідації концесіонера, в тому числі у зв`язку з визнанням його банкрутом, концесіонер зобов`язаний повернути концесієдавцю об`єкт концесії в належному технічному стані.

Господарські суди встановили, що ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» не виконало свій обов'язок, передбачений чинним законодавством і Договором,  не повернуло об'єкт концесії концесієдавцю та продовжує використовувати цілісний майновий комплекс «Шепетівське підприємство теплових мереж» без достатньої правової підстави.

З огляду на викладене Верховний Суд погодився з висновками господарських судів попередніх інстанцій щодо наявності підстав для задоволення позовних вимог Шепетівської міської ради та повернення концесієдавцю об`єкта концесії в належному технічному стані.

Детальніше з текстом постанови КГС ВС від 7 листопада 2019 року у справі № 924/24/19 можна ознайомитись за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/85742547/.

За повідомленням прес-служби суду