Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Червоноградський міський суд Львівської області відвідали судді з Нідерландів  

15 листопада 2019, 17:10

Обмін досвідом та враженнями  українських та іноземних  колег з приводу   судових систем   України та Нідерландів   стали темою обговорення під час робочої зустрічі, що відбулася 15 листопада 2019 року у Червоноградському міському суді Львівської області  в рамках проекту «Судді – суддям. Сервісноорієнтовані суди на заході України», МАТРА Королівства Нідерландів. 

Нагадаємо, що   у травні  2019 судді з Нідерландів відвідали  Миколаївський районний суд Львівської області та Галицький районний  суд міста Львова, та  у липні  2019 року провели семінар-тренінг для прес-служб судів. В жовтні  2019 року  зі зворотним візитом  нідерландські суди відвідала делегація з  України, в складі якої були  судді   Роксолана Качур, Олександр Кіпчарський, Володимир Павлів, та відповідальні за комунікацію працівники судів Уляна Терех, Олена Рут, Уляна Уніят, Оксана Котовська.

Також 14 та 15 листопада 2019 року у Школі права  Українського католицького університету у м.Львові в рамках даного проекту відбувся  дводенний  семінар-дискусія для суддів, після проведення якого іноземні спікери виявили бажання відвідати Восьмий апеляційний адміністративний суд та Червоноградський міський суд.

Проект реалізується Центром міжнародної правової співпраці (CILC)  та Центром політико-правових реформ, спільно із Українським католицьким університетом у співпраці з Національною школою суддів України.

Члени делегації оглянули приміщення суду, познайомились із працівниками апарату, цікавились щоденною роботою українських колег, змінами в роботі внаслідок судової реформи, обговорювали процедури призначення суддів та їх оцінювання, навантаження,  та  питання   в сфері комунікаційної діяльності.

Під час робочої зустрічі учасники поспілкувались про особливості в судових процесах обох країн,  обмінялися думками щодо  позитивних та негативних аспектів відкритості судів,  право на свободу слова, про суддівську етику, значення основних цінностей правосуддя і доброчесності для повсякденної роботи і життя суддів України та Нідерландів.

Голландські колеги  відзначили такі  відмінності судочинства  у нідерландських судах, як:  

  • заборона зйомки в приміщеннях судів та у судових засіданнях на будь-які пристрої, окрім акредитованим ЗМІ за відповідним дозволом  суду;
  • беззастережна повага до суду, та чіткий дієвих механізм відповідальності за порушення правил поведінки в судах;
  • відсутність системи документообігу та єдиного реєстру судових рішень, рішення у справах, які становлять суспільний інтерес публікуються на сайтах судів;
  • не проводиться   аудіо та відео фіксація судових процесів;
  • оголошується та видається учасникам  резолютивна частина рішення, повне судове рішення лише при потребі та у разі оскарження.

Від гостей почули позитивні відгуки щодо професійності судових кадрів, організованість, відкритість та ініціативність колективів, та  про український досвід просвітницьких проектів, зокрема про   всеукраїнську акцію «Урок справедливості». 

Приємно констатувати, що є досягнення в комунікації, якими українські суди можуть пишатися.

Підсумовуючи результати обговорення, учасники зустрічі дійшли згоди, що необхідно працювати над покращенням  комунікації, сервісу та ефективності    в українських судах для перетворення судів на дружні до  людини  та  підвищення довіри до системи правосуддя.

Від Червоноградського міського суду  участь у заході взяли Голова суду Микола Новосад, суддя-спікер Андрій Жураковський, керівник апарату Алла Рибіцька, прес-секретар Уляна Терех (помічник голови суду).

Від Програми МАТРА Королівства Нідерландів:   Ліно Бросіус, старший менеджер проектів CILC, Джонатан Соегарно, професор права, юрист юридичної фірми De Brauw Blackstone Westbroek,  Рут ван дер Пол, суддя Апеляційного суду Хетогенбош, Ріні Бас, представник політичного відділу Посольства Королівства Нідерландів в Україні.

«Дотримання основних цінностей правосуддя  не встановить довіру до судової влади. Саме судова влада повинна зробити ці цінності довірою до себе» - такою тезою озвучено результати   візиту  від  Центру міжнародної правової співпраці (CILC).  Більше інформації на офіційному сайті організації за посиланням  https://www.cilc.nl/ukraine-the-meaning-of-the-core-values-of-the-judiciary/.

За повідомленням прес-служби суду