Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом встановлено факт смерті чоловіка на тимчасово окупованій території України

19 листопада 2019, 15:26

Суддею Теплодарського міського суду Одеської області ухвалено рішення за заявою громадянина К. про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території України.

К, звернувся до суду з заявою, в якій просив встановити факт смерті батька Е., 1963 року народження, який помер 16.08.2019 у с. Скворцово Сімферопольського району, Республіка Крим; допустити негайне виконання рішення. Свої вимоги заявник мотивував тим, що він є сином Е., та після смерті батька відкрилась спадщина на квартиру в м. Теплодарі Одеської області, заявник отримав відповідне свідоцтво про смерть. Однак, в зв»язку з тим, що дане свідоцтво про смерть не відповідає вимогам законодавства України, так як було видане на тимчасово окупованій її території, у нотаріальній конторі йому було відмовлено у прийнятті спадщини після смерті його батька Е.

Встановлення даного факту заявнику необхідно для прийняття спадщини після смерті батька Е., тому просив суд задовольнити заяву.

За приписами статті 317 ЦПК України заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України. Справи про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду.

Таким чином, враховуючи те, що територія Автономної Республіки Крим на підставі вищевказаного Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» визнана тимчасово окупованою, а зокрема документи, в даному випадку свідоцтво про смерть, видане повторно 27.08.2019 Сімферопольським районним відділом запису актів цивільного стану Департаменту запису актів цивільного стану Міністерства юстиції Республіки Крим, не створює правових наслідків, оскільки не відповідає вимогам документу встановленої форми про смерть, тому унеможливлює здійснення державної реєстрації смерті, суд вважав за можливе встановити факт смерті Е., 1963 року народження, скільки вимоги заявника були основані на законі та підтверджувались доказами, дослідженими в судовому засіданні.

 Згідно частини четвертої статті 317 ЦПК України ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню, тому суд допустив негайне виконання вищевказаного рішення.

За повідомленням прес-служби суду