Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Колегія суддів ухвалила вирок двом особам, які вчинили напад на таксиста

19 листопада 2019, 14:47

16 листопада 2019 року колегією суддів Скадовського районного суду Херсонської області ухвалено вирок стосовно двох обвинувачених

- за частиною третьою статті 289 Кримінального кодексу України (незаконне заволодіння транспортним засобом, повторно, за попередньою змовою групою осіб, поєднане з насильством, небезпечним для життя та здоров’я потерпілого, що завдало значної матеріальної шкоди);

- частиною другою статті 187 Кримінального кодексу України (розбій кваліфікуючими ознаками якого є – напад з метою заволодіння чужим майном поєднаний з погрозою застосування насильства, небезпечного для життя та здоров’я особи, яка зазнала нападу, за попередньою змовою групою осіб);

- за частиною третьою статті 357 Кримінального кодексу України (привласнення документів, кваліфікуючими ознаками якого є незаконне заволодіння будь-яким способом паспортом та іншими важливими особистими документами);

- за частиною першою статті 263 Кримінального кодексу України (незаконне поводження з бойовими припасами, тобто придбанні, зберіганні бойових припасів без передбаченого законом дозволу)  -  один з обвинувачених.

Та, за сукупністю злочинів, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, визначено остаточне покарання обвинуваченим  у виді позбавлення волі на строк сім років вісім місяців з конфіскацією всього майна, яке є їх власністю.

11.03.2017 близько 22:00 год. в смт Новотроїцьке, Херсонської області  громадянин О. за попередньою змовою з громадянином Б. та іншою невстановленою слідством особою, під приводом скористатися послугами таксі викликали потерпілого, який є водієм таксі, на територію Новотроїцької ЦРЛ.

Коли потерпілий приїхав, обвинуваченні з погрозами та завдавши йому удару в голову предметом схожим на пістолет, протиправно заволоділи автомобілем марки ВАЗ 21112 вартістю 88366,77 грн., який перебував у користуванні потерпілого. Доїхавши з потерпілим на викраденому авто до території Генічеського району Херсонської області на відстані близько 1 км від селища Щорсівка, в напрямку міста Мелітополь, Запорізької області, зупинили автомобіль та наказали потерпілому залишити салон автомобіля, після чого вчинили розбійний напад на нього і заволоділи його грошовими коштами в сумі 50 гривень та мобільним телефоном НОКІА-220, вартість якого складає 532,50 грн., а також заволоділи паспортом громадянина України на ім’я потерпілого, його ідентифікаційним кодом, посвідченням водія, свідоцтвом про реєстрацію транспортного засобу на причеп легковий, свідоцтвом про реєстрацію автомобіля ВАЗ 21112.

Також у одного з обвинувачених, під час санкціонованого  огляду 13.03.2017, працівниками поліції було виявлено та вилучено ручну гранату РГД-5, яку обвинувачений придбав та незаконно зберігав при собі в особистих речах.

У судовому засіданні обвинувачені свою вину повністю визнали та погодилися з обставинами, викладеними в обвинувальному акті. Пояснили, що потерпілого знали, декілька разів грали з ним в азартні ігри, через що той заборгував кошти. Також пояснили, що удар у скроню потерпілому один з обвинувачених завдав пневматичним пістолетом. А після того, як висадили потерпілого, забрали належні йому кошти, документи та мобільний телефон, поїхали в місто Мелітополь, де вранці на ринку продали викрадене авто невідомому чоловікові.  В скоєному щиро розкаялися, зазначили, що усвідомлюють суспільну небезпечність вчинених ними злочинів.

Потерпілий в судовому засіданні пояснив, що після того як обвинуваченні поїхали на його автомобілі, він дійшов до залізничного переїзду де попросив чергового зателефонувати до поліції. В подальшому працівники поліції знайшли його автомобіль. При призначенні покарання обвинуваченим покладався на розсуд суду.

При призначенні покарання обвинуваченим суд, врахував характер та ступінь тяжкості скоєних злочинів, позицію потерпілого, особу обвинувачених, які є раніше судимими, не працюють, одружені,  на обліку у лікаря нарколога та лікаря психіатра не перебувають. Також суд  визнав обставиною, що пом’якшує покарання  - щире каяття, про що свідчить повне визнання своєї вини, розуміння протиправності вчинених ним діянь, готовність нести покарання, та не встановив обтяжуючих обставин.

Наразі вирок не набрав чинності, на нього може бути подана апеляція до Херсонського апеляційного суду протягом 30 днів з моменту його проголошення, обвинуваченими, які перебувають під вартою в той самий строк з моменту вручення їм копії вироку.

З текстом вироку можна ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень, здійснивши пошук за номером справи 662/937/17.

За повідомленням прес-служби суду