Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Смілянського міськрайонного суду Черкаської області Ольга Опалинська вважає дії керівника місцевої прокуратури втручанням у її професійну діяльність

18 листопада 2019, 16:51

Ольга Опалинська повідомила, що 8 жовтня 2019 року як слідча суддя розглядала скаргу адвоката на рішення слідчого про відмову у задоволенні клопотання про проведення слідчих (розшукових) дій у межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 272 Кримінального процесуального кодексу України (виконання спеціального завдання з розкриття злочинної діяльності організованої групи чи злочинної організації).

Після розгляду зазначеної скарги, як вказала суддя, на сайті інтернет-видання «Сміла.UA» з’явилася стаття під заголовком «Загибель людини та казус Смілянського правосуддя», у якій представником прокуратури надано коментарі щодо вчинених, на його думку, протиправних дій Опалинською О.П. як слідчим суддею при розгляді цієї справи.

Крім того, як стало відомо судді, прокурор Смілянської місцевої прокуратури подав заяву до Державного бюро розслідувань щодо внесення відомостей до ЄРДР за фактом винесення нею неправосудного рішення, а саме ухвали суду щодо розгляду скарги про зобов’язання проведення низки слідчих дій на досудовому розслідуванні у рамках кримінального провадження.  

Суддя Опалинська О.П. вважає, що прокурор звернувся до ДБР у зв’язку з незгодою із прийнятим судовим рішенням, а подання вказаної заяви до  Черкаського апеляційного суду відбулося без дотримання порядку оскарження ухвали слідчого судді, передбаченого КПК України.    

На думку судді, «такі дії можуть свідчити про наміри втрутитися в судову діяльність з метою отримання судових рішень, які задовольняють сторону обвинувачення, у певних кримінальних провадженнях не на засадах рівності перед законом і судом, змагальності, законності в межах цих проваджень у спосіб, передбачений процесуальним законом, а шляхом тиску на суддю поза межами цих проваджень».

Суддя Опалинська О.П. вважає, що подання заяви керівником Смілянської місцевої прокуратури до Державного бюро розслідувань та поширення інформації на сайті інтернет–видання «Сміла.UА» дискредитують її як суддю, Смілянський міськрайонний суд в цілому та є втручанням у діяльність судді щодо здійснення правосуддя, та просить вжити передбачених законодавством заходів щодо забезпечення незалежності судді та авторитету правосуддя.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

Читайте нас у Telegram

Читайте нас у Facebook

Прес-центр судової влади України