Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом позбавлено батьківських прав та стягнуто аліменти з батька, що свідомо ухиляється від виконання обов’язків стосовно свого малолітнього сина

08 листопада 2019, 11:40

Рішенням Теплодарського міського суду Одеської області задоволено позовні вимоги громадянки Т. про позбавлення батьківських прав батька, малолітнього Сергія, 2009 року народження та стягнення з відповідача аліментів на утримання дитини. 

Позивач, Т., звернулася до суду з зазначеним позовом в інтересах малолітнього Сергія., в якому просить позбавити Б., батьківських прав відносно його малолітнього сина Сергія 2009 року народження. Свої вимоги мотивувала тим, що за рішенням Теплодарського міського суду Одеської області від 04.06.2013 шлюб між нею та Б. було розірвано. З моменту розірвання шлюбу відповідач свої батьківські обов’язки по утриманню та вихованню сина не виконує, не цікавиться його життям, матеріальної допомоги на його утримання не надає, не піклується про фізичний та духовний розвиток дитини. Наразі дитині вже десять років та він взагалі не пам’ятає свого батька, не має до нього ніяких почуттів, оскільки всі ці роки жодного разу його не бачив. На підставі наведеного, позивач просила задовольнити позов.

Позивач Т. в судове засідання не з’явилась, надавши до суду письмову заяву про розгляд справи за її відсутності з підтвердженням позовних вимог, та не запереченням проти заочного розгляду справи.

Відповідач Б. в судове засідання не з’явився, який був належним чином повідомлений про місце та час розгляду справи.

Третя особа, Виконавчий комітет Теплодарської міської ради Одеської області в особі Органу опіки та піклування, в судове засідання не з’явилась, яка була належним чином повідомлена про місце та час розгляду справи, надавши до суду письмову заяву про її розгляд за відсутності їхнього представника, крім того вказали, що не заперечують проти задоволення позову Т., та заочного розгляду справи.

Оцінивши всі зібрані по справі докази, врахувавши також висновок Виконавчого комітету Теплодарської міської ради Одеської області в особі органу опіки та піклування від 07.03.2019р., суд вважав, що Б. може бути позбавлений батьківських прав по відношенню до його малолітнього сина Сергія, оскільки ухиляється від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини, зокрема, не піклується про його фізичний і духовний розвиток, не створює відповідних гідних умов для його проживання, не спілкується з дитиною, що підтверджується  доказами, дослідженими в судовому засіданні.

Позбавлення Б. батьківських прав по відношенню до його малолітнього сина не звільняє його від обов’язків щодо нього, тому, у відповідності до ст. 166 СК України, суд вважав за необхідне стягувати з Б. на користь Т, аліменти на утримання малолітнього сина Сергія  у розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно,  до повноліття дитини,; розмір аліментів щорічно підлягає індексації відповідно до закону. 

У відповідності до статті 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Таким чином, враховуючи те, що позовні вимоги позивача задоволені повністю, суд стягує з Б. 768 грн. 40 коп. судового збору в дохід держави. 

Звертаємо увагу, що рішення суду не набрало законної сили та може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня  його проголошення до Одеського апеляційного суду через Теплодарський міський суд Одеської області. 

 

За повідомленням прес-служби суду