Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулося перше засідання Науково-консультативної ради Конституційного Суду України

17 жовтня 2019, 10:50

16 жовтня у Конституційному Суді України відбулося перше засідання Науково-консультативної ради Конституційного Суду України, яке було присвячене теоретичним та практичним аспектам діяльності Ради, вирішенню організаційних і комунікаційних питань.

Науково-консультативна рада була утворена відповідно до Закону України «Про Конституційний Суд України» з висококваліфікованих фахівців у сфері права для підготовки наукових висновків з питань діяльності Конституційного Суду України, що потребують наукового забезпечення. До складу Науково-консультативної ради увійшли вісімдесят два науковці з майже усіх регіонів України.

Засідання відкрив Голова Конституційного Суду України Олександр Тупицький. Він наголосив, що сьогодні важливий день, оскільки відзначається річниця створення Конституційного Суду України і починає роботу Науково-консультативна рада Конституційного Суду України.

Олександр Тупицький поінформував, що відповідно до ухваленої постанови Конституційного Суду України Головою Науково-консультативної ради було призначено Юрія Барабаша, заступником Голови Науково-консультативної ради – Сергія Різника, вченим секретарем Науково-консультативної ради – Сергія Вавженчука.

За словами Голови КСУ, багатогалузевий характер питань конституційної юстиції потребують поглиблених теоретичних й практичних знань і доробок у різних галузях права у процесі здійснення конституційного контролю. «Діяльність Конституційного Суду України неможлива без наукового забезпечення. Ефективна співпраця з науково-дослідними установами є доброю традицією для Конституційного Суду України», – зазначив очільник Суду.

Олександр Тупицький підкреслив, що конституціоналізм, як цілісне явище займає особливе місце не тільки в практичному, а й науковому аспектах. Він відзначив цінність правових ідей, які зрештою знайшли своє відображення в юридичному тексті Основного Закону – таких як справедливість, рівність, гідність.

Голова КСУ наголосив на важливості співпраці Конституційного Суду України та Науково-консультативної ради задля зміцнення конституціоналізму, як надійної основи для розвитку й розквіту держави.

Про установчо-засадничі питання діяльності Ради розповів суддя Конституційного Суду України, Голова постійної комісії з питань наукового забезпечення Конституційного Суду України Віктор Колісник.

На переконання судді КСУ, є необхідність забезпечити зв’язок між наукою і Конституційним Судом України. «Важлива плідна взаємодія між науковцями Науково-консультативної ради та суддями КСУ, а також взаємодія всередині Науково-консультативної ради Конституційного Суду України», – зауважив суддя КСУ.

У своєму виступі він акцентував увагу присутніх на формах співробітництва Конституційного Суду України та Науково-консультативної ради, зазначивши, що відповідно до статті 41 Закону України «Про Конституційний Суд України» головною формою такої співпраці є підготовка індивідуального висновку науковця. «Кожен науковець індивідуальний і саме індивідуальне бачення науковця є найбільш цінним», – підсумував Віктор Колісник.

З вітальними словами до присутніх також звернулися суддя Конституційного Суду України Віктор Городовенко, Голова Асоціації суддів Конституційного Суду України, суддя КСУ у відставці Іван Домбровський, віце-президент НАПрН України – керівник Київського регіонального центру, дійсний член (академік) НАПрН України Наталія Кузнєцова, суддя Конституційного Суду України у відставці, доктор юридичних наук, професор, дійсний член Національної академії правових наук України Михайло Костицький, директор інституту держави і права імені В.М. Корецького НАН України, доктор юридичних наук, професор, академік НАН України, академік Академії правових наук України Юрій Шемшученко, президент НАПрН України, доктор юридичних наук, професор, академік НАПрН України Олександр Петришин.

У межах першого засідання Науково-консультативної ради Конституційного Суду України відбувся круглий стіл «Правова основа діяльності Науково-консультативної ради: перспективи та напрями взаємодії».

Учасники заходу проаналізовали теоретичні та практичні питання, що можуть стати предметом опрацювання у межах діяльності Ради. Окремо було окреслено перспективні завдання щодо наукового забезпечення Суду, зокрема, змін і доповнень до окремих законодавчих та нормативних актів тощо.

 За повідомленням прес-служби суду