Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Прес-секретар 8ААС ознайомилась з судовою системою Нідерландів в рамках робочого візиту  

15 жовтня 2019, 10:21

6-9 жовтня 2019 року прес-секретар Восьмого ААС Уляна Уніят у складі делегації від Західного регіону України взяла участь в ознайомчому візиті до Нідерландів та ознайомилася з системою судочинства і комунікаційною діяльністю судів цієї країни.

Така можливість стала реальною завдяки участі у конкурсному відборі, що проводився організаторами Проекту MATRA «Судді для суддів: сервісно-орієнтовані суди Західної України» (Peer 2 Peer for Justice: Service-oriented courts in Western Ukraine) - Школою права Українського католицького університету у співпраці із Центром політико-правових реформ та Центром міжнародної правової співпраці (Centre for International Legal Cooperation (CILC), Гаага, Нідерланди) за фінансової підтримки Посольства Королівства Нідерландів у Києві. Цей проект розпочався у квітні 2019 року та включає проведення тренінгу-семінару з комунікацій судів із суспільством 19 липня 2019 року у Львові (про це можна прочитати тут), робочий візит до Нідерландів, а також у листопаді 2019 року заплановано зустріч-обговорення у Львові.

Делегація від Західного регіону України включала суддів та працівників апаратів судів міста Львова та Львівської області, відповідальних за комунікацію: голова Миколаївського районного суду Львівської області Володимир Павлів, суддя-спікер Львівського окружного адміністративного суду Роксолана Качур, суддя Золочівського районного суду Львівської області Олександр Кіпчарський, керівник апарату Галицького районного суду міста Львова Олена Рут, начальник відділу організаційного забезпечення розгляду адміністративних справ та архіву Львівського окружного адміністративного суду Оксана Котовська. Делегацію очолював директор Школи права Українського католицького університету Іван Городиський.

Метою навчально–практичного візиту представників судів, відповідальних за комунікацію, було ознайомлення із досвідом колег із Нідерландів щодо судової комунікації і співпраці із громадськістю, обговорення особливостей здійснення внутрішньої та зовнішньої комунікації в Україні, напрацювання спільних варіантів вирішення проблем, з якими стикаються судді та працівники апаратів судів.

Українська делегація побувала в містах Амстердам, Гаага, Утрехт та Арнем. Завдяки гостинності та відкритості колег з Нідерландів вдалося відвідати суди першої і другої інстанцій та побачити зсередини роботу судів, побувати у залах судових засідань, у кабінетах суддів та працівників судів.

Під час зустрічей та обговорень вдалося розповісти нідерландським суддям про сучасний стан справ у сфері комунікації з українським суспільством, дізнатися їхній «секрет успіху» і почути рекомендації щодо того, як підвищити рівень довіри до судової гілки влади в Україні та зробити суд «ближчим» до людей. Цікаво, що нідерландські колеги були вражені високим рівнем відкритості українських судів та визнали, що комунікаційна діяльність у нас розвивається у правильному напрямку. Важливо продовжувати переконувати громадськість та представників преси щодо існування спільної  мети – довіра та впевненість кожного у пануванні верховенства права у суспільстві, змінювати думку та ставлення людей до суддів та судів в Україні, пояснювати зрозумілою мовою процес здійснення судочинства та суть прийнятих рішень.

 

У Апеляційному суді Арнема-Леувардена разом із суддями та головою Верховного Суду Нідерландів (будівля Палацу правосуддя в Арнемі, Нідерланди)

 

Суддя-спікер Апеляційного суду Арнема-Леувардена Рутгер Вері, розповідаючи про зрозумілу мову судочинства, зауважив, що слова – це єдина зброя, яку представники судової гілки влади повинні вміти правильно використовувати для того, щоб переконати суспільство у тому, що ми робимо. «Мова судочинства не має звучати чужою для людського вуха, а такою, щоб її слухали і розуміли», - наголосив 67-річний нідерландський суддя  Рутгер Вері.

Досвід та знання, отримані під час закордонного відрядження, стануть корисними в повсякденній діяльності, адже для змін та розвитку потрібно запозичувати кращі практики та підходи, якими діляться іноземні колеги, та адаптовувати їх до українських реалій.

 

 

Українська делегація у Суді Центральних Нідерландів (суд першої інстанції) разом із суддями Лінеке де Клерк та Максім Ферштман (будівля суду в Утрехті, Нідерланди)

 

Робочі зустрічі

 

За повідомленням прес-служби суду