Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Конституційному Суді України розпочала роботу експертна місія TAIEX «Секретаріат Конституційного Суду України: підвищення ефективності та результативності»

24 вересня 2019, 11:59

23 вересня в Конституційному Суді України розпочала роботу експертна місія TAIEX «Секретаріат Конституційного Суду України: підвищення ефективності та результативності».

У заході беруть участь Голова Конституційного Суду України Олександр Тупицький, керівник Секретаріату Конституційного Суду України Ярослав Василькевич, перший заступник керівника Секретаріату Суду Лариса Бірюк, заступники керівника Секретаріату Суду Валерій АльошинЄвген Бурлай, а також керівники структурних підрозділів Секретаріату Суду. Експерти місії TAIEX: суддя Федерального Конституційного Суду Німеччини у відставці Майкл Айхбергер та керівник судової адміністрації Федерального Конституційного Суду Німеччини Фолькер Бацке.

Метою чотириденного заходу є обмін досвідом щодо розгляду конституційних скарг на судовому і адміністративному рівнях, проведення активних дискусій з експертами й отримання пропозицій щодо змін та удосконалень, а також вивчення процедур і організаційних заходів судового адміністрування Федерального Конституційного Суду Німеччини для розгляду великої кількості конституційних скарг.

Вітаючи учасників зустрічі, Олександр Тупицький відзначив багаторічну плідну співпрацю Конституційного Суду України з експертною місією TAIEX та висловив сподівання на її подальший розвиток. «Починаючи з 2009 року як судді Конституційного Суду України, так і працівники Секретаріату Суду брали участь у різних заходах з метою розбудови інституційної спроможності, необхідної для адаптації національного законодавства до acquis
communautaire», – підкреслив він.

За словами Голови КСУ, захід є важливою нагодою обмінятися досвідом з актуальних питань, напрацювати пропозиції щодо поліпшення розгляду великої кількості конституційних скарг, а також обговорити питання побудови внутрішньої роботи структурних підрозділів Секретаріату Конституційного Суду України та можливостей для її покращення.

Наостанок Олександр Тупицький побажав присутнім плідної роботи та конструктивного діалогу.

У межах програми заходу Ярослав Василькевич ознайомив гостей з повноваженнями органу конституційної юрисдикції України, представив організаційну структуру Суду та надав загальну характеристику його Секретаріату.

Окрему увагу він зосередив на особливостях конституційного провадження у справах за конституційними поданнями, зверненнями та скаргами.

Під час першого дня роботи місії керівництво Секретаріату Суду ознайомило експертів з побудовою внутрішньої роботи департаментів Секретаріату Суду, їх взаємодією з іншими структурними підрозділами та загальним розподілом функціонального навантаження в Секретаріаті Конституційного Суду України.

Для відвідувачів було проведено ознайомчу екскурсію, під час якої вони оглянули зали засідань Великої палати та сенату, Бібліотеку, Архів, музейну експозицію Суду.

Упродовж наступних днів роботи експертної місії TAIEX відбудеться обговорення процесів прийняття рішень на рівні суддів щодо конституційних скарг, поданих до Федерального Конституційного Суду з особливим акцентом на можливості розгляду великої кількості справ, процедур та організаційних заходів судового адміністрування Федерального Конституційного Суду для розгляду великої кількості конституційних скарг. Також буде проведено дискусію щодо комунікації з громадськістю та методології визначення пріоритетних напрямків комунікації з суспільством.

 

Довідково. ТАІЕХ (Technical Assistance Information Exchange) – це інструмент зовнішньої допомоги, що надається Європейською Комісією для обміну інформацією з метою розбудови інституціональної спроможності, необхідної для адаптації національного законодавства до acquis communautaire.

Інструмент технічної допомоги та обміну інформацією (ТАІЕХ) був заснований Генеральним Директоратом Європейської Комісії з питань розширення у 1996 році як програма, що покликана допомагати країнам-кандидатам у стислі терміни розв’язати питання запровадження законодавства ЄС (acquis communautaire). Завдання ТАІЕХ полягає в спрощеному механізмі передачі та обміні передовим досвідом між країнами-бенефіціарами й країнами-членами Європейського Союзу.

За повідомленням прес-служби суду