Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Кількість суддів Верховного Суду має бути відповідною тій кількості справ, які сьогодні надходять до ВС – голова ККС ВС

20 вересня 2019, 16:13

20 вересня голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко, судді ККС ВС Аркадій Бущенко, Лев Кишакевич, Галина Крет, Світлана Яковлєва, заступник керівника апарату – керівник секретаріату ККС ВС Юрій Хім’як, керівник департаменту аналітичної та правової роботи ВС Расім Бабанли та завідувач сектору організаційно-протокольного забезпечення заходів суду секретаріату ККС ВС Михайло Вайнагій зустрілися з представниками Апеляційного суду Ейдсіватінга (Норвегія) і Проекту NORLAU «Підтримка судової реформи в Україні через повномасштабне впровадження пробації в Україні».

Станіслав Кравченко привітав гостей у стінах ВС та наголосив на важливості цієї зустрічі з ними. Він розповів про повноваження та структуру ВС, який розпочав свою процесуальну діяльність майже два роки тому, про механізми забезпечення єдності практики, передбачені процесуальними кодексами.

Голова ККС ВС також поінформував норвезьких експертів та колег про нові інститути у кримінальному судочинстві, які були запроваджені прийнятим у 2012  році Кримінальним процесуальним кодексом України. Крім того, Станіслав Кравченко ознайомив запрошених з діяльністю Касаційного кримінального суду, в якому працюють три судові палати: дві з них переглядають у касаційному порядку всі категорії кримінальних проваджень (справ), а третя спеціалізується на перегляді кримінальних проваджень, пов’язаних із корупційними злочинами. Станіслав Кравченко наголосив, що поява окремої спеціалізованої палати зумовлена створенням Вищого антикорупційного суду. Таким чином, для розгляду кримінальних проваджень щодо корупційних злочинів існує три судові інстанції: перша – Вищий антикорупційний суд, апеляційна – Апеляційна палата ВАКС, касаційна – Третя судова палата ККС ВС.

За словами голови ККС ВС, справи, які надходять до касаційного суду, є досить складними, і всі судді працюють із повною віддачею, щоб розглянути їх якісно та за максимально короткий строк.

Станіслав Кравченко розповів і про проблеми, з якими стикається судова система. Так, складною є ситуація з кадровим забезпеченням місцевих та апеляційних судів: сьогодні в цих установах приблизно дві тисячі вакансій. «Ця проблема нас дуже турбує, оскільки відсутність кадрів у судах у деяких випадках призводить до порушення розумних строків розгляду справ, невиправдане утримання осіб під вартою тощо», − зауважив Станіслав Кравченко.

Він також відповів на питання голови Апеляційного суду Ейдсіватінга Ніни Соллє та суддів цієї установи Орнуфа Рьонебека, Бьорна Олава Енгельбретсона Аспелунда про те, за якою процедурою в Україні відбувається призначення суддів; хто може стати суддею місцевого, апеляційного, вищого спеціалізованого та Верховного судів; які саме справи потраплять на розгляд до суду касаційної інстанції та чому майже 100 % справ ККС ВС розглядає в усному провадженні. Крім того, експерт Проекту NORLAU Торольв Гросет зазначив, що в Норвегії для забезпечення уніфікованої практики кількість суддів Верховного Суду намагаються утримувати на відповідному рівні. З огляду на це він поцікавився, які шляхи обере Україна для подальшого забезпечення єдності практики.

На думку Станіслава Кравченка, для належної роботи місцевих та апеляційних судів, по-перше, потрібно забезпечити їх кадрами, а по-друге – судді цих судів мають бути добре обізнаними з судовою практикою, сформованою ВС. Він висловив сподівання, що коли заплановане вдасться реалізувати, то у результаті кількість справ зменшиться або ж можна буде передбачити більш потужні касаційні фільтри. Тільки після цього можливо ставити питання щодо скорочення кількості суддів ВС. «Нині ж ситуація така, що кількість суддів Верховного Суду має бути відповідною тій кількості справ, які сьогодні надходять на розгляд ВС», − переконаний голова ККС ВС.

На завершення заходу норвезькі гості подякували представникам ВС за інформативну та корисну зустріч, а також висловили готовність до подальшої співпраці.

За повідомленням прес-служби суду