Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Велика палата КСУ перейшла до закритої частини пленарного засідання у справі щодо відповідності Конституції України окремих положень Закону України «Про оплату праці» та КЗпП України

19 вересня 2019, 12:16

19 вересня 2019 року Велика палата Конституційного Суду України на пленарному засіданні у формі письмового провадження розглядала справу за конституційним поданням 47 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень частини шостої статті 6 Закону України «Про оплату праці» від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР (далі – Закон) та частини шостої статті 96 Кодексу законів про працю України (далі – Кодекс) в редакції Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 6 грудня 2016 року № 1774–VIII (далі – Закон № 1774).

Під час пленарного засідання було заслухано інформацію судді-доповідача у справі Олега Первомайського щодо змісту конституційного подання та підстав для відкриття конституційного провадження у справі.

Як зазначив суддя-доповідач, відповідно до частини шостої статі 6 Закону, а також частини шостої статті 96 Кодексу в редакції Закону № 1774 «мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) встановлюється у розмірі, не меншому за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб на 1 січня календарного року».

Автори клопотання стверджують, що прожитковий мінімум не може використовуватися для встановлення мінімального посадового окладу (тарифної ставки). Він є лише соціальною гарантією того, що мінімальна заробітна плата не буде встановлена нижче рівня, достатнього «для забезпечення нормального функціонування організму людини, збереження його здоров’я набору продуктів харчування, а також мінімального набору непродовольчих товарів та мінімального набору послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості» (частина перша статті 1 Закону України «Про прожитковий мінімум»).

Народні депутати зазначають, що після законодавчої зміни розрахункової величини усі працівники нижче 13 тарифного розряду згідно з Єдиною тарифною сіткою розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери отримують заробітну плату на рівні мінімальної заробітної плати, який досягається виключно шляхом доплати до такого рівня. Однак такі доплати не належать до систем оплати праці, які формуються на оцінках виконуваних робіт і кваліфікації працівників, що, на думку авторів клопотання, не відповідає статтям 8, 22, 43 Конституції України.

Крім того, суб’єкт права на конституційне подання наголошує, що після набрання чинності Законом № 1774 у частині шостій статті 6 Закону в редакції Закону № 1774, частині шостій статті 96 Кодексу в редакції Закону № 1774 застосовано величину, яка у грошовому вираженні є меншою ніж та, що використовувалася для розрахунку схеми посадових окладів до внесення змін до частини шостої статті 6 Закону, частини шостої статті 96 Кодексу, внаслідок чого були зменшені доходи працівників. Автори клопотання обґрунтовують свою позицію тим, що конституційне право на працю дає можливість заробляти собі на життя власною працею, а не жити за рахунок доплат до рівня мінімальної заробітної плати, які не дають можливості забезпечити гідне життя працівника та його сім’ї. Отже, на думку народних депутатів, порушується право кожного на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім’ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло, гарантоване статтею 48 Основного Закону України.

Суддя-доповідач також повідомив, що до державних органів влади та навчальних закладів направлені запити щодо надання інформації з питань, порушених у конституційному поданні.

Велика палата Конституційного Суду України дослідила матеріали справи на відкритій частині пленарного засідання та перейшла до закритої частини пленарного засідання для ухвалення Рішення. Рішення Конституційного Суду України за результатами конституційного провадження буде оприлюднено на офіційному вебсайті КСУ відповідно до статті 94 Закону України «Про Конституційний Суд України».

У пленарному засіданні Великої палати Конституційного Суду України взяли участь постійний представник Верховної Ради України у Конституційному Суді України Анатолій Селіванов, представники засобів масової інформації.

Головував на пленарному засіданні Голова Конституційного Суду України Олександр Тупицький.

Пленарне засідання транслювалося на офіційному вебсайті Конституційного Суду України в рубриці «Відеотрансляція засідань».

 

За повідомленням прес-служби суду