Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя повідомила про погрози «спалити всіх присутніх живцем» у залі судового засідання

18 вересня 2019, 11:25

Суддя Михайлівського районного суду Запорізької області Машкіна Наталя Василівна повідомила, що на розгляді суду перебуває кримінальне провадження за обвинуваченням особи за частиною другою статті 121 Кримінального кодексу України (умисне тяжке тілесне ушкодження).

Підготовче судове засідання було призначено на 9 вересня 2019 року о 09:00.

Під час засідання обвинувачений проігнорував розпорядження судді, не дотримувався порядку судового розгляду. Суддя Машкіна Н.В. вважає, що таким чином він мав на меті перешкодити виконанню нею своїх службових обов’язків.

Зокрема, обвинувачений, нецензурно висловившись, вигукував репліки без надання йому слова головуючим, розповсюджував недостовірну, на думку судді, інформацію про нібито особисте знайомство з нею та її чоловіком, а також про причетність судді до вчинення корупційних правопорушень за попереднім місцем роботи, погрожував притягненням до відповідальності.

Суддя припускає, що біографічні відомості стосовно неї стали відомі обвинуваченому з відкритих джерел: суддівського досьє на офіційному сайті ВККС та електронних декларацій особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

На її думку, обвинувачений розповсюджував вказані неправдиві відомості для того, щоб спонукати суддю Машкіну Н.В. заявити самовідвід, тобто втрутитися в діяльність судді щодо здійснення правосуддя.

Суд попередив громадянина про можливість видалення із зали судового засідання за неповагу до суду.

Після цього вказаний громадянин намагався розбити загороджувальне скло, за допомогою сірників підпалив аркуш паперу та кинув його на дерев’яну лаву. В результаті оперативних дій працівників конвою полум’я було погашено. Під час видалення суду до нарадчої кімнати для вирішення заяви обвинуваченого про відмову від захисника, громадянин висловив погрозу «спалити всіх присутніх живцем». На місце події судовим розпорядником викликано працівників поліції.

Суддя Машкіна Н.В. вважає, що погрози обвинуваченого під час судового засідання є втручанням в діяльність судді з метою перешкодити виконанню нею службових обов’язків або добитися винесення неправосудного рішення.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

 

Прес-центр судової влади України