Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд збільшив строк виїзду до Ізраїлю 8-річної дитини з матір'ю без згоди батька

19 серпня 2019, 16:06

Хмельницький апеляційний суд змінив рішення Нетішинського міського суду і збільшив строк виїзду 8-річної дитини з матір'ю до Ізраїлю без годи батька: замість 31 серпня 2019 року встановив період до 9 березня 2020 року.

Апеляційний перегляд ініціювали як мати, так і батько. Жінка просила збільшити строк виїзду, мотивуючи, що це відповідає інтересам дитини. Чоловік – взагалі дозволу на виїзд не давати.

Апеляційний суд, з посиланням на практику Верховного Суду, зазначив, що рівність прав та обов’язків батьків у вихованні дитини не можна тлумачити на шкоду її інтересам. Виїзд за кордон беззаперечно не свідчить про позбавлення іншого з батьків можливості брати участь у вихованні та спілкуванні з дитиною. Саме існування в одного з батьків права відмовити у виїзді – це суттєвий інструмент впливу, який може використовуватись не в інтересах дитини, особливо у відносинах між колишнім подружжям. Тож кожна окрема ситуація потребує детального вивчення.

Апеляційний суд з’ясував, що 8-річна дівчинка проживає з матір'ю, має до неї більшу емоційну прив’язаність. Жінка забезпечує повний і гармонійний розвиток дитини. Вона має в Ізраїлі житло і дозвіл на роботу. В освітньому, культурному, соціальному та емоційному аспектах інтегрувала дитину в ізраїльське суспільство. Батько ж проживає окремо від дитини. Заперечення чоловіка зводяться лише до того, що будуть порушені його права на участь у вихованні та спілкуванні з дочкою. Суд вислухав і дитину, яка побажала проживати і навчатися в Ізраїлі. Відтак, дійшов висновку, що надання дозволу на виїзд лише на період літніх канікул не в повній мірі враховує інтереси самої дитини. Тому задовольнив апеляційну скаргу матері і встановив саме такий строк, який вона просила – до 9 березня 2020 року.

За повідомленням прес-служби суду