Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП вжила заходів реагування через факти тиску позивача на суддю через ЗМІ

14 серпня 2019, 17:10

Вища рада правосуддя 13 серпня 2019 року розглянула повідомлення судді Одеського окружного адміністративного суду Балан Ярослави Володимирівни про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха (на фото) поінформував, що, як зазначено у повідомленні, 17 квітня 2019 року до Одеського окружного адміністративного суду звернувся фізична особа – підприємець Б. з позовною заявою до Виконавчого комітету Одеської міської ради, третя особа – Одеська міська рада, про визнання протиправним та скасування рішення Виконавчого комітету Одеської міської ради.

Разом із позовною заявою ФОП Б. подав заяву про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову шляхом зупинення виконання рішення виконавчого комітету Одеської міської ради.

Ухвалою Одеського окружного адміністративного суду від 18 квітня 2019 року було відмовлено у задоволенні заяви ФОП Б. про вжиття заходів забезпечення позову.

Ухвалою Одеського окружного адміністративного суду від 19 квітня 2019 року позовну заяву ФОП Б.до Виконавчого комітету Одеської міської ради, третя особа – Одеська міська рада, про визнання протиправним та скасування рішення залишено без руху та надано позивачеві п’ять днів для усунення недоліків позовної заяви.

25 квітня 2019 року від ФОП Б. надійшла уточнена позовна заява. Разом з уточненою позовною заявою надійшла заява про забезпечення позову шляхом: заборони Управлінню розвитку споживчого ринку та захисту прав споживачів Одеської міської ради вчиняти будь-які дії, пов'язані з підготовкою, укладенням та наданням заявнику угод (договорів), інших дозволів на розміщення елементів вуличної торгівлі та тимчасових споруд в межах міста Одеси; заборони будь-яким особам вчиняти дії щодо укладення договорів на розміщення, установку та право користування місцями для розміщення елементів вуличної торгівлі та тимчасових споруд в межах міста Одеси.

Ухвалою Одеського окружного адміністративного суду відмовлено у задоволенні заяви про вжиття заходів забезпечення позову.

Ухвалою Одеського окружного адміністративного суду ФОП Б. продовжено строк для усунення недоліків позовної заяви.

10 травня 2019 року через канцелярію Одеського окружного адміністративного суду надійшла заява ФОП Б. про роз’яснення судового рішення. 20 травня 2019 року Б. повторно звернувся із заявою про роз’яснення ухвали Одеського окружного адміністративного суду.

Суддя зазначає, що станом на 21 травня 2019 року адміністративна справа перебуває без руху, провадження у справі не відкрито, недоліки позовної заяви позивачем не усунуто.

Балан Я.В. в повідомленні зазначає, що 18 травня 2019 року в мережі інтернет розміщено зняті громадянином Б. відеоматеріали стосовно неї.

Як стверджує суддя, саме із текстів зазначених відеоматеріалів вбачається, що нею організовано напад на ФОП Б.8 травня 2019 року. Про це звинувачення позивач повідомив також заступника голови Одеського окружного адміністративного суду Радчука А.А. на особистому прийомі. Крім того, Б. наголошував, що суддя є особою, близькою до Одеської міської ради, та замішана у корупційних схемах.

На переконання судді, неприхованою метою численних відеоматеріалів є намагання здійснити тиск на суд з метою прийняття у конкретній справі рішення на користь позивача. Також суддя зазначає, що Б.через секретаря судового засідання попередив суддю: «.... якщо ваша суддя не бажає продовження відеоматеріалів, то нехай вже прийме рішення по справі, інакше відео буде з’являтися кожного дня».

Така поведінка ФОП Б., на думку судді,створює у громадян уявлення щодо можливості вплинути на суд та судове рішення у позапроцесуальний спосіб та безкарності протиправних дій, оскільки громадянин Б. неодноразово порушував громадський порядок у суді.

Суддя вважає втручанням в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя такі дії позивача Б., які є протиправними, мають на меті ухвалення судом «зручного» для вказаної особи судового рішення та містять ознаки злочину, передбаченого статтею 376 тручання в діяльність судових органів)Кримінального кодексу України.

Під час перевірки Прокуратура Одеської області повідомила, що за викладеними у повідомленні судді Одеського окружного адміністративного суду Балан Я.В. обставинами про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя 13 (14) червня 2019 року Одеською місцевою прокуратурою № 1 до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 КК України, та розпочато досудове розслідування.

Наразі досудове розслідування триває.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину, вчиненого стосовно судді Одеського окружного адміністративного суду Балан Ярослави Володимирівни у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Прес-центр судової влади України