Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дніпровський апеляційний суд направив до ВККСУ звернення щодо заповнення суддівськими кадрами частини суду у місті Кривий Ріг

14 серпня 2019, 11:38

ВККС оголошено конкурс на зайняття 346 вакантних посад суддів в апеляційних судах з розгляду цивільних і кримінальних справ. Згідно зі списком, у Дніпровському апеляційному суді оголошено конкурс на заміщення 24 вакантних посад суддів.

У той же час, згідно Указу Президента України 452/2017 “Про ліквідацію апеляційних судів та утворення апеляційних судів в апеляційних округах” ліквідовано Апеляційний суд Дніпропетровської області та утворено Дніпровський апеляційний суд в апеляційному окрузі, що включає Дніпропетровську область, з місцезнаходженням у містах Дніпрі та Кривому Розі. За штатом у новоутвореному суді передбачено 60 посад суддів.

Але на посади суддів у Дніпровському апеляційному суді переведено 25 суддів з 35, які працювали в Апеляційному суді Дніпропетровської області у 2018 році. Таким чином, 10 суддів Апеляційного суду Дніпропетровської області не переведені до новоствореного суду.

З них: 3-х визнано такими, що не відповідають займаній посаді, 1 — пройшов кваліфікаційне оцінювання, але не переведений до нового суду, 1 пройшов кваліфікаційне оцінювання, але рішення набирає чинності відповідно до  підпункту 4.10.5 пункту 4.10 розділу ІV Регламенту ВККСУ; ще 5 - у процесі проходження кваліфікаційного оцінювання.

Звертаємо Вашу увагу, що під час оголошення конкурсу до Дніпровського апеляційного суду не врахована 1 вакантна посада судді. Оскільки, для досягнення необхідної за штатом суддів у кількості 60 суддів, враховуючи 25 працюючих суддів, десяти суддів, які не переведені, необхідно ще 25 вакансій (а не 24, як йдеться в оголошенні).

Зараз штатна укомплектованість суду суддями у Дніпровському апеляційному суді складає всього 41,6%

З 25 суддів, двадцять два здійснюють правосуддя у Дніпровському апеляційцному суду у м. Дніпрі, троє — у Дніпровському апеляційному суду м. Кривий Ріг.

Ситуація з нестачею суддів у частині суду у м. Кривий Ріг спричинила відсутність колегій з розгляду кримінальних справ (кримінальні справи та справи про адміністративні правопорушення зараз розглядаються виключно у м. Дніпрі) та роботу лише однієї колегії з розгляду цивільних справ. Оскільки Дніпропетровська область є однією з найбільш перевантажених областей за кількістю цивільних, кримінальних справ та матеріалів та справ про адмінправопорушення маємо гостру необхідність укомплектації суддівськими кадрами саме частини суду у м. Кривий Ріг.

Відсутність суддів у частині Дніпровського апеляційного суду у м. Кривий Ріг створює реальну соціальну напругу серед населення м. Кривий Ріг, Криворізького, Широківського, Нікопольського та Софіївського районів, які є найвіддаленішими від обласного центру.

Майже половина кримінальних справ та матеріалів, а також справ про адміністративні правопорушення надходить саме з судів першої інстанції на цих територіях.

Замість можливості розглядати їх у частині апеляційного суду у м. Кривому Розі люди люди змушені долати до м. Дніпра більше 200 км, інколи по декілька раз на тиждень, користуючись при цьому, у більшості випадків, громадським транспортом.

Через понаднормове навантаження, коли один суддя одночасно фактично працює з навантаженням, яке мають виконувати 4 судді і при цьому сумлінно і доброчесно ставиться до виконання свої професійних обов`язків, у суддів фактично відсутня можливість забезпечити розгляд справ у строки, визначені законом.

Гострим залишається також питання укомплектованості Дніпровського апеляційного суду помічниками суддів та секретарями судових засідань, з розрахунку 2 помічника та 2 секретарі на одного суддю.

Враховуючи ситуацію, яка склалась у частині Дніпровського апеляційного суду у м. Кривий Ріг, забезпечуючи права громадян на своєчасні строки розгляду їх справ, створення нормованих умов праці для суддів, просимо Вас внести корективи до оголошення конкурсу: замість 24-х вакансій зазначити про 25 вакантних посад у частині Дніпровського апеляційного суду у м. Кривий Ріг. Заповнити суддями, які пройдуть конкурс на ці посади частину Дніпровського апеляційного суду у м. Кривий Ріг (Дніпровський апеляційний суд (м. Кривий Ріг), про що обов`язково зазначати в офіційному оголошенні.

Крім того, просимо Вас винайти можливість у найкоротші строки завершити кваліфікаційне суддів Апеляційного суду Дніпропетровської області, йдеться у зверненні.

Повний текст документа за посиланням 

 

За повідомленням прес-служби суду