Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд захистив право чорнобильця на пільговий перерахунок пенсії

29 липня 2019, 11:16

        Закарпатський окружний адміністративний суд виніс рішення, яким зобов'язав  Мукачівське  об'єднане управління  Пенсійного фонду України Закарпатської області здійснити перерахунок пенсіонеру зі статусом особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, пенсії за віком, збільшивши її розмір  на один відсоток  заробітку за кожний рік роботи понад 20 років, але не вище 75 відсотків заробітку, починаючи з дати звернення із заявою до відповідача.

        Приводом для звернення пенсіонера до суду за захистом своїх прав стала відмова Пенсійного фонду про перерахунок йому пенсії у відповідності до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», оскільки заявник не має групи інвалідності, пов'язаної  з виконанням обов'язків по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

       Проаналізувавши норми права, суд дійшов висновку про  безпідставність  твердження  відповідача про те,  що якщо  пенсіонер обрав умови та порядок виплати  пенсії, встановлені  Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»,  відтак і збільшення до пенсії за понаднормовий стаж йому слід обчислювати на підставі норм цього Закону.

         Суд зазначив, що при наявності у пенсіонерів, які постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи,  права на тотожні пенсійні виплати, встановлені загальним та спеціальним законом, застосуванню підлягають положення спеціального закону, в даному випадку - Закону України «Про статус і соціальний захист осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», про застосування якого зазначив позивач у своїй заяві,  та які є більш сприятливими для нього.

      Також суд зауважив, що позивачу здійснюється виплата додаткової пенсії, як потерпілому від Чорнобильської катастрофи,  відповідно до ст.49 Закону України «Про статус і соціальний захист осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», тобто йому  призначено пенсію на умовах, встановлених спеціальним законом. Відтак,  збільшення пенсії заявника за понад встановлений страховий стаж теж можливе на підставі спеціальної норми  вищезгаданого закону.

         Зазначене свідчить, що позовні вимоги позивача відповідають обставинам справи та ґрунтуються на вимогах чинного законодавства, а тому підлягають задоволенню.

 

За повідомленням прес-служби суду