Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернеться до ГПУ з приводу дій адвоката та низки осіб під час судового засідання у Жовтневому районному суді міста Кривого Рогу

17 липня 2019, 17:43

16 липня 2019 року Вища рада правосуддя розглянула повідомлення судді Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Козлова Юрія Володимировича про втручання сторонніх осіб у його професійну діяльність.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Лариса Іванова (на фото) повідомила, що до ВРП 19 березня 2019 року надійшло повідомлення судді про те, що під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно Личагіна Віктора Володимировича у  кримінальній справі учасники кримінального процесу, а саме обвинувачений, його захисник та сторонні особи, вчиняли дії, які стали підставою для звернення судді Козлова В.Ю. до ВРП, Генеральної прокуратури України та Ради суддів України.

Суддя зазначає, що 20 лютого 2019 року прибув до суду для проведення судового засідання як головуючий слідчий суддя. У залі судового засідання в цей час перебували старший слідчий СВ Покровського ВП Криворізького ВП ГУ НП у Дніпропетровській області Аверінова Катерина Леонідівна, прокурор Криворізької місцевої прокуратури № 2 Дніпропетровської області Потьомкіна Наталя Олександрівна, адвокат підозрюваного Ковш Денис Володимирович, сторонні особи, а саме: Каверзіна Ольга,  Ткаченко Євген, який називав себе журналістом, Петунін Р.Б. та доставлений підозрюваний Личагін В.В.

О.Каверзіна повідомила, що є «народним засідателем» та зайняла місце головуючого судді. На неодноразові прохання Козлова В.Ю. зайняти місце в залі не реагувала, розмову вела підвищеним тоном, зневажливо висловлювала незадоволення судовим процесом. Її підтримував Петунін Р.Б. Дії обох схвалював та координував адвокат Ковш Д.В.

Внаслідок таких дій суддя Козлов Ю.В. не мав змоги зайняти місце головуючого судді та розпочати судове засідання, тому був змушений залишити залу судового засідання.

Для припинення хуліганських дій О.Каверзіної старший розпорядник Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області викликала слідчу оперативну групу Покровського ВП Криворізького ВП ГУ НП у Дніпропетровській області та швидку психіатричну допомогу.

Суддя Козлов Ю.В. повідомив слідчого, який прибув на виклик, про вчинення вказаними особами кримінального правопорушення.

На повторне прохання слідчого та судді припинити хуліганські дії і зайняти місце для вільних слухачів О.Каверзіна не відреагувала та разом з іншими особами не дала можливості слідчому судді виконувати службові обов’язки.

У зв’язку із цим було прийнято рішення провести розгляд справи в іншому залі судового засідання у закритому режимі за підтримки силового підрозділу Національної поліції України.

Через такі дії розгляд клопотання розпочався близько 18:30  20 лютого 2019 року, тобто щонайменше через три години після визначеного суддею часу. Роботу судді Козлова В.Ю. та суду було тимчасово припинено, чим зірвано розгляд інших справ, призначених за графіком.

Як вказав суддя, хуліганські дії зазначених осіб були скоординовані адвокатом Ковшом Д.В., який і в подальшому намагався зірвати закрите судове засідання, порушуючи порядок у залі та ігноруючи неодноразові зауваження.

Доповідач зазначила, що наведені обставини підтверджуються письмовими поясненнями старшого судового розпорядника О.Куценко, наданими на запит члена ВРП.

Як убачається з її пояснень, адвокат Ковш Д.В. навмисно запросив до суду вказаних осіб для зриву судового засідання, не зробив жодного зауваження О.Каверзіній та Р.Петуніну, які своїми висловлюваннями та діями ображали честь і гідність працівників суду, поліції, вели розмову підвищеним тоном.

Згідно з копією аудіозапису судових засідань 20 та 21 лютого 2019 року захисник Ковш Д.В. підвищеним тоном заявив відвід головуючому судді.

Присутні у залі судового засідання прокурори зазначили, що поведінка захисника є неприпустимою. Він провокував суддю, грубо порушував поведінку у залі судового засідання. Заява про відвід судді була необґрунтована та невмотивована, подана з метою зриву розгляду клопотання до роз’яснення  слідчим суддею прав учасників.

На підставі звернення судді Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Козлова В.Ю. до правоохоронних органів Покровським ВП у Дніпропетровській області внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

На запит члена ВРП Генеральна прокуратура України повідомила, що за результатами опрацювання даних ЄРДР встановлено наявність у Реєстрі кримінального провадження від 20 лютого 2019 року, внесеного за заявою судді Козлова В.Ю. про вчинення кримінального правопорушення.

Досудове розслідування здійснюється Покровським ВП Криворізького ВП ГУ НП в Дніпропетровській області.

Доповідач Л.Іванова наголосила, що відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокат, здійснюючи свою професійну діяльність, зобов’язаний дотримуватися присяги адвоката України та правил адвокатської етики, їх порушення є дисциплінарним проступком.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за повідомленням судді  Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Козлова Юрія Володимировича.

Прес-центр судової влади України