Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області спростовує інформацію, поширену на порталі «АНТИКОР»

12 липня 2019, 11:53

Заява Онуфріївського районного суду Кіровоградської області з приводу публікації на сайті Національного антикорупційного порталу «АНТИКОР»

На сайті Національного антикорупційного порталу «АНТИКОР» 10 липня 2019 року опубліковано статтю «Бандити палять майно лісгоспів та погрожують вбивством лісникам», в якій йде мова про те, що: «… районний суд в Онуфріївці зобов’язав поліцію повернути (!) заарештований ліс. Що й було зроблено 9-го липня…».

Поширена інформація, що стосується суду, є недостовірною, оскільки не відповідає фактичним обставинам.

Разом з тим, журналісти не зверталися за будь-якими роз’ясненнями до прес-служби суду. 

Тому, Онуфріївський районний суд Кіровоградської області на розповсюджену на сайті Національного антикорупційного порталу «АНТИКОР» інформацію, заявляє наступне:

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області, тимчасово не здійснює розгляд справ та матеріалів, що надходять до суду, по тій причині, що в судді Лях М.М. з 27.06.2018 закінчилися повноваження судді, призначеного на 5-річний термін, а  суддя Шуліка О.О. на підставі наказу Онуфріївського районного суду Кіровоградської області перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

За штатним розписом Онуфріївського районного суду Кіровоградської області кількість посад суддів становить 3 посади, одна з яких є вакантною.

Канцелярія суду продовжує здійснювати прийом та реєстрацію заяв, позовних заяв, матеріалів і клопотань поліції, обвинувальних актів. Однак здійснити автоматизований розподіл та передати справи та матеріали на розгляд суду  не можливо у зв'язку з відсутністю суддів.

За зазначених обставин, цивільні та адміністративні справи зберігаються у канцелярії суду до призначення суддів або вирішення питання відрядження суддів з іншого суду. Кримінальні провадження, клопотання слідчих органів, справи про адміністративні правопорушення та інші матеріали згідно чинного законодавства направляються до Кропивницького апеляційного суду для вирішення питання їх розгляду в  інших судах  області.

Вказана інформація повторно була висвітлена на веб-порталі «Судова влада України» на офіційній веб-сторінці Онуфріївського районного суду Кіровоградської області 04.06.2019.

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області звертає увагу представників засобів масової інформації на необхідність попередньої перевірки достовірності інформації перед її оприлюдненням. Суд завжди готовий до спілкування із журналістами, адже спрямовує свою роботу в напрямку відкритості та прозорості. Лише за допомогою відкритого діалогу між судом та представниками ЗМІ можливо виконувати спільну суспільну функцію – повно та оперативно інформувати громадськість про хід розгляду соціально значущих справ в судовому порядку. 

Відповідно до Кодексу журналістської етики головний обов'язок журналіста – сприяти забезпеченню права громадян на одержання оперативної інформації. Це зобов'язує його у своїй діяльності завжди бути об'єктивним, коректним, відповідальним за свою справу. Журналіст поширює і коментує лише ту інформацію, у правдивості якої переконаний. Він уникає неповноти або неточностей чи викривлень інформації, які могли б завдати моральної шкоди честі та гідності людини, неприпустимі з його боку недостовірні повідомлення. Журналіст відповідальний перед читачем, слухачем та глядачем. 

За повідомленням прес-служби суду