Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заява прес-служби Мелітопольського міськрайонного суду з приводу сюжету "ТСН тиждень"

02 липня 2019, 14:18

У зв'язку із опублікуванням телеканалом «1+1» в телепроекті «ТСН вражає» інформаційного сюжету із заголовком «Рішення українських судів дедалі частіше викликають суспільне обурення» Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області вважає за необхідне звернути увагу громадськості та представників ЗМІ на таке.
Свобода слова в діяльності засобів масової інформації є одним з найважливіших інститутів демократії, тому Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області з повагою ставиться до діяльності журналістів, розуміє складність їхньої роботи та відсутність іноді можливості ретельно розібратися в ситуації.


Водночас Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області вважає викладену в сюжеті інформацію неповною та однобічною, такою, що безпідставно сприяє створенню у суспільстві негативної думки про діяльність суду.
Так, у публікації йдеться про обрання слідчим суддею запобіжного заходу стосовно поліцейського, якого підозрюють у вчиненні смертельного ДТП на автодорозі М-17 «Херсон – Джанкой – Феодосія – Керч», зокрема про те, що після внесення застави підозрюваний зник.


Насправді, 20 червня 2019 року в цьому кримінальному провадженні слідчим суддею було застосовано запобіжний захід у виді тримання під вартою на строк 60 днів, тобто до 17 серпня 2019 року, та визначено заставу у межах 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб в сумі 192100 гривень 00 копійок. Дійсно, в подальшому визначена ухвалою слідчого судді застава була внесена, підозрюваний був звільнений з-під варти і з цього моменту він зобов'язаний виконувати покладені на нього обов'язки, пов'язані із застосуванням запобіжного заходу у вигляді застави, а також ті, що були визначені ухвалою слідчого судді. 
Інформація про зникнення підозрюваного не відповідає дійсності, оскільки 1 липня 2019 року він особисто був присутній у судовому засіданні під час розгляду слідчим суддею Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області клопотання слідчого Другого слідчого відділу СУ ТУ ДБР, розташованого у місті Мелітополі, про тимчасове обмеження у користуванні спеціальним правом, а саме правом керування транспортним засобом.

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області просить осіб, які не володіють достовірними даними, утримуватись від поширення неправдивої інформації та не вводити в оману українське суспільство.

Шановні журналісти і представники ЗМІ!


Звертаємо Вашу увагу, що відповідно до Кодексу журналістської етики головний обов'язок журналіста – сприяти забезпеченню права громадян на одержання оперативної інформації. Це зобов'язує його у своїй діяльності завжди бути об'єктивним, коректним, відповідальним за свою справу. Журналіст поширює і коментує лише ту інформацію, у правдивості якої переконаний. Він уникає неповноти або неточностей чи викривлень інформації, які могли б завдати моральної шкоди честі та гідності людини, неприпустимі з його боку недостовірні повідомлення. Журналіст відповідальний перед читачем, слухачем та глядачем.
Просимо представників ЗМІ при висвітленні інформації щодо діяльності судової влади свідомо ставитись до вимог щодо її об’єктивності та достовірності, дотримуючись Кодексу журналістської етики.
Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області є відкритим до співпраці та готовий надати вмотивовані відповіді на запити журналістів (роз'яснення або уточнення щодо справ, які висвітлюються в ЗМІ).

За повідомленням прес-служби суду