Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Водій з ознаками алкогольного сп’яніння аби уникнути відповідальності намагався «відкупитись»

02 липня 2019, 12:57

До Тростянецького районного суду Сумської області  надійшов обвинувальний акт стосовно мешканця міста Тростянця, якого 17 червня 2019 року поліцейський Тростянецького відділення поліції зупинив з ознаками сп’яніння  і  запропонував пройти відповідний огляд. При цьому водій відмовився виконувати вимогу поліцейського про проходження огляду на місці зупинки за допомогою спеціального приладу або у медичному закладі. Оскільки поліцейський за фактом  відмови водія від огляду на стан сп’яніння   склав протокол за ознаками правопорушення, передбаченого статтею 130 КУпАП, вилучив посвідчення водія, відсторонив його від керування, чоловік відповідно до пред’явленого обвинувачення з метою уникнення  відповідальності за частиною першою статті 130 КУпАП та повернення водійського посвідчення запропонував поліцейському неправомірну вигоду у сумі 5000 грн., що стало підставою для порушення кримінального провадження. Через три дні водій прибув до районного відділення поліції і передав поліцейському частину указаної суми.

Дії водія кваліфіковані за частиною першою статті 369 КК України, тобто як пропозиція надати та  надання поліцейському неправомірної вигоди за вчинення службовою особою в  інтересах, водія дії з використанням наданої поліцейському  влади чи службового становища. Санкція указаної статті КК України  передбачає  покарання у виді штрафу від п’ятисот до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк від двох до чотирьох років, або позбавлення волі на той самий строк.

Між підозрюваним та прокурором укладено угоду про визнання винуватості, яка надійшла на затвердження до суду разом з обвинувальним актом.

Підготовче судове засідання призначено на 15:00 9 липня 2019 року, головуючий суддя Линник О.С.

Крім указаного кримінального провадження, відносно цього ж водія судом також  розглядається справа про адміністративне правопорушення  за частиною першою статті 130 КУпАП (відмова від проходження огляду на стан сп’яніння), яка передбачає стягнення у виді штрафу в сумі 10200 грн. з одночасним позбавленням права керування транспортним засобом строком на 1 рік.

Таким чином, замість однієї справи про адміністративне правопорушення, водій своїми діями  спричинив  порушення відносно себе ще і кримінального провадження. У разі ухвалення судом обвинувального вироку, крім необхідності виконання призначеного судом покарання, чоловік матиме судимість.

 

За повідомленням прес-служби суду