Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Херсонський апеляційний суд: штраф замість виправних робіт за вчинення дрібного хуліганства

02 липня 2019, 10:32

Постановою судді місцевого суду за вчинення дрібного хуліганства (стаття 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення) до чоловіка застосовано адміністративне стягнення у виді виправних робіт на строк два місяці з відрахуванням 20%  заробітку.

Не погодившись із вказаною постановою, чоловік звернувся до суду апеляційної інстанції з апеляційною скаргою. В судовому засіданні скаржник, визнаючи факт хуліганських дій, пояснив, що він звільнений з роботи та наразі також не працює, що підтверджується трудовою книжкою, вважає, що суд застосував до нього надто суворе стягнення.

Перевіривши матеріали адміністративної справи, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що викладений в постанові суду першої інстанції висновок про доведеність вини чоловіка у вчиненні адміністративного правопорушення відповідає фактичним обставинам справи та підтверджується наявними в матеріалах справи доказами, суд першої інстанції з наведенням відповідних мотивів встановив та правильно кваліфікував вчинене правопорушення.

Разом з тим, суд першої інстанції при накладенні адміністративного стягнення у виді виправних робіт з відрахуванням 20% від заробітку,  не навів у постанові мотивів, за яких він дійшов такого висновку, не врахував, що порушник раніше до адміністративної відповідальності не притягувався та є непрацюючою особою.

За таких обставин, враховуючи характер правопорушення, особу порушника, який вперше притягається до адміністративної відповідальності, апеляційний суд дійшов висновку, що для виховання та виправлення винного і для запобігання нових правопорушень буде достатнім застосування адміністративного стягнення у виді штрафу в розмірі трьох неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 51 грн.

Отже, Херсонським апеляційним судом постанову місцевого суду в частині застосування адміністративного стягнення змінено з виправних робіт строком на два місяці з відрахуванням 20% заробітку на 51 грн штрафу.

Пошук судових рішень за вказаною справою можна здійснити в Єдиному державному  реєстрі судових рішень за єдиним унікальним номером справи 766/8323/19.

 

Довідково: стаття 173 КУпАП  передбачена адміністративна відповідальність особи за вчинення дрібного хуліганства, тобто нецензурна лайка в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян, а саме :

накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян

або    

громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин,

або

виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб.

 

За повідомленням прес-служби суду