Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За неправдиве повідомлення про замінування медичного закладу — 4 роки 6 місяців позбавлення волі

01 липня 2019, 13:31

Такий строк отримав 40-річний уродженець м. Луцька Роман, який повідомив поліцію про закладення вибухівки в обласній лікарні.

Під час судового розгляду встановлено, що 7 квітня 2018 року Роман, перебуваючи на території м.Луцька, під час телефонної розмови з працівником поліції погрожував останньому у нанесенні тілесних ушкоджень та застосуванні відносно правоохоронця вогнепальної зброї. Через три дні, 11 квітня близько 19-ої год. чоловік, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, за місцем свого проживання в квартирі 23, по вул. Чорновола, 2А в м. Луцьку, повідомив по лінії «102» завідомо неправдиву інформацію про замінування та підготовку вибуху у Волинській обласній клінічній лікарні. Після чого обвинувачений, перебуваючи на території сходової клітки поблизу своєї квартири, усвідомлюючи факт викриття його поліцією, вихопив з рук працівника правоохоронного органу його особистий мобільний телефон та розбив, чим спричинив потерпілому Ю. матеріальних збитків на суму 2500 грн. А уже через 10 хвилин, умисно наніс іншому поліцейському три удари правою ногою у ділянку лівої гомілки потерпілого Т. Внаслідок чого, останній отримав тілесні ушкодження та був змушений звертатися за медичною допомогою до лікарні.

7 лютого 2019 року, згідно з вироком Луцького міськрайонного суду Волинської області, Романа визнано винуватим за чотирма статтями Кримінального кодексу України: частина перша статті 345 (погроза насильством щодо працівника правоохоронного органу у зв’язку з виконанням цим працівником службових обов’язків), частина друга статті 345 (умисне заподіяння працівникові правоохоронного органу легких тілесних ушкоджень у зв’язку з виконанням цим працівником службових обов’язків), частина друга статті 259 (завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, які загрожують загибеллю людей і спричинило тяжкі наслідки), та частина перша статті 347 (умисне пошкодження майна працівника правоохоронного органу) і призначено остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 4 роки 6 місяців.

Вирок суду першої інстанції в апеляційному порядку оскаржили і прокурор, і обвинувачений. Прокурор у судовому засіданні просив скасувати вирок місцевого суду та постановити новий, яким збільшити покарання обвинуваченому з 4 років 6 місяців ув’язнення до 6-ти. Натомість обвинувачений, який у суді першої інстанції вину визнав, має на утриманні малолітню дітину, просив змінити вирок в частині кваліфікації його дій: з частиною другою статті 259 Кримінального кодексу України на частину першу статті 259 Кримінального кодексу України. Крім того, переконував суд у застосуванні до нього статті 69, 75 Кримінального кодексу України та призначенні покарання не пов’язаного із позбавленням волі.

Рівненський апеляційний суд в складі колегії суддів палати з розгляду кримінальних справ, заслухавши доводи обвинуваченого, його захисника, міркування прокурора та думку потерпілого, а також взявши до уваги те, що останнім часом почастішали неправдиві повідомлення про замінування, апеляційну скаргу прокурора задовольнив частково, у задоволенні апеляційної скарги обвинуваченого - відмовив.

Колегія суддів вирок Луцького міськрайонного суду Волинської області від 7 лютого 2019 року щодо Романа змінила в частині вирішення долі речових доказів, повернувши мобільний телефон потерпілому Ю.

Суд апеляційної інстанції вважає, що призначене Романові місцевим судом покарання є справедливим, відповідає тяжкості вчинених ним злочинів та особі обвинуваченого. Ізоляція від суспільства є необхідною та достатньою для виправлення й попередження вчинення ним нових злочинів.

Обвинуваченого взято під варту в залі суду.

В решті вирок суду залишено без змін.

                                                   Обвинувачений - крайній зліва

 

 За повідомленням прес-служби суду