Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулось засідання постійно діючої робочої групи з питань інновацій ДСА України

28 листопада 2013, 09:07

 

   26 листопада 2013 року у приміщенні конференц-зали Державної судової адміністрації України відбулося чергове засідання постійно діючої робочої групи з питань інновацій.
   У засіданні робочої групи брали участь: Голова Державної судової адміністрації України, керівник постійно діючої робочої групи з питань інновацій - Руслан Кирилюк, радник Голови ДСА України, заступник керівника робочої групи – Юлія Седик, член Ради суддів України, член ради суддів адміністративних судів України – Руслан Арсірій, член ради суддів загальних судів Анатолій Бабій, радник Голови ДСА України Оксана Котляревська, в.о. генерального директора Державного підприємства «Інформаційні судові системи» Віталій Живаєв, заступник директора департаменту розробки програмного забезпечення  ДП  «Інформаційні судові системи» Борис Мацера, т.в.о. генерального директора державного підприємства  «Інформаційний центр» Міністерства юстиції України, заступник керівника робочої групи Леонід Богданов, завідувач сектору міжнародного співробітництва та взаємодії зі ЗМІ Олена Ігнатченко, начальник відділу науково-методичного забезпечення Вищої ради юстиції Національної школи суддів України Оксана Шамрай, директор Центру суддівських студій Наталія Верещінська та інші члени робочої групи – представники Вищого адміністративного суду України, Вищого господарського суду України, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Національної школи суддів України, Харківського окружного адміністративного суду, Державної судової адміністрації України та проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)  «Справедливе правосуддя», інші. 
   Учасники засідання заслухали інформацію представників усіх 7 підгруп постійно діючої робочої групи з питань інновацій Державної судової адміністрації України. 
   Зокрема, Т.в.о. генерального директора ДП «Інформаційний центр» Міністерства юстиції України, радник Голови ДСА України Леонід Богданов ознайомив учасників засідання з роботою підгрупи зі створення та впровадження концепції автоматизації судової влади, питань оптимізації ЄДРСР та питань оновлення функціоналу КП  «ДЗС» у 2013 році. Зокрема, щодо питань, пов’язаних із функціонуванням системи «Електронний суд». Водночас Леонід Богданов звернув увагу учасників засідання на необхідність  організації спеціальних курсів для працівників апаратів судів, головним завданням яких буде підвищення рівня навичок роботи із комп’ютерною технікою та програмним забезпеченням.
Також учасники засідання постійно діючої робочої групи заслухали інформацію щодо стану виконання стратегічного завдання підгрупи на 2013 рік -  організації он-лайн опитувань на веб-порталі судової влада України. Л.Богданов повідомив, що перші пілотні опитування будуть здійснюватися у двох напрямках: щодо інформаційного змісту веб-порталу судової влади та якості роботи судів. За інформацією керівника підгрупи опитування щодо веб-порталу буде загальнонаціональним, в той час як опитування щодо якості роботи судів буде спочатку апробоване в семи пілотних судах. 
   Керівник підгрупи з впровадження Стратегічного плану розвитку судової влади України на 2013-2015 роки Юлія Седик доповіла про стан роботи над планом дій, коментарі щодо якого надійшли від багатьох учасників Робочої групи,  та стосовно деяких аспектів (зокрема, щодо доступу до правосуддя для людей з особливими потребами) – від громадських організацій, котрі здійснюють відповідні дослідження. План дій буде поданий на розгляд Робочої групи з питань інновацій до кінця року.
   Також Ю.Седик доповіла про стан виконання стратегічного завдання підгрупи з розробки та впровадження стандартів роботи суду, наголосивши на необхідності координації дій по запровадженню стандартів із роботою з вдосконалення статистичної звітності та роботою з автоматизації діловодства, адже більша частина показників повинна збиратися автоматично. Ю.Седик нагадала про необхідність створення системи внутрішньої оцінки роботи суду навіть щодо тих питань, які вже традиційно з’ясовуються шляхом опитувань громадян, а також приведення системи стандартів та оцінки у відповідність до системи показників Європейської комісії з питань ефективності правосуддя (CEPEJ), яка регулярно здійснює моніторинг судових систем, в тому числі й України.
Також на засіданні було надано інформацію про стан виконання стратегічного завдання на 2013 рік підгрупи з вдосконалення системи статистики, діловодства, документообігу та архівної роботи. В рамках діяльності підгрупи визначено потребу вироблення єдиного підходу у розробці нових формулярів статистичної звітності, адже є розбіжності у зборі статистичних даних  ДСА України та вищими судами, розроблено методику оцінки роботи працівників апарату суду, триває робота над розробкою оцінки якості роботи суду та діяльності помічника судді апеляційного суду. 
   Представник підгрупи з питань професійного розвитку і навчання в судовій сфері, начальник відділу науково-методичного забезпечення Вищої ради юстиції Національної школи суддів України Оксана Шамрай зазначила, що з метою підготовки висококваліфікованих та високоморальних суддів Вища кваліфікаційна комісія суддів України затвердила Стратегічний план розвитку Національної школи суддів України. «Навчальну підготовку для кандидатів на посаду судді ми сподіваємось організувати своїми силами», - додала Оксана Шамрай.  Щодо виконання стратегічного завдання підгрупи – розробки та впровадження курсу навчання судових адміністраторів – п. Шамрай доповіла, що це завдання практично виконане.
   Про підготовку концепції діяльності Прес-центру судової влади України доповіла керівник підгрупи з розробки та впровадження єдиної інформаційної політики судової влади, завідувач сектору міжнародного співробітництва та взаємодії зі ЗМІ ДСА України - Олена Ігнатченко. Представники підгрупи поділилася своїми досягненнями та обговорили функції та потенційну структуру Прес-центру судової влади України.
Насамкінець, відбулось обговорення питань щодо запровадження сучасних методів справляння судового збору. За інформацією керівника підгрупи з питань бюджету та фінансування судів, представника проекту USAID  «Справедливе правосуддя» Сергія Сученка, інформаційно-платіжні термінали і надалі залишаються одним із альтернативних та перспективних способів справляння судового збору. 
   Окрему увагу було приділено питанням співпраці в межах робочої групи, Робоча група існує вже понад два роки, проте працює переважно в форматі онлайн-спілкування або обміну документами та листами, з метою заощадити ресурси, як часові, так і фінансові. Проте учасники робочої групи висловилися за посилення комунікаційної складової з тим, щоб якомога ефективніше використовувати потенціал кожного. Адже концептуальні документи повинні готуватися спільно – це актуально особливо тому, що наступним кроком є їх спільне виконання. Під час засідання Робочої групи було проведене анкетування учасників з метою з’ясування їх думки та вироблення рекомендацій щодо подальшої роботи.